Followers

Wednesday, October 16, 2013

Mukhriz mesti dibunuh!

Beberapa hari lepas saya menulis UMNO kekurangan pemimpin pelapis yang cerdik. Sebenarnya, sebab utama lebih mendasar - orang-orang cerdik kebanyakkannya telah 'dibunuh' di peringkat cawangan dan bahagian. Warlord UMNO tak suka orang-orang sebegini.

Di peringkat atasan, segelintir pemimpin yang cerdik - atau kelihatan cerdik  macam Anwar satu ketika dulu - akan berusaha menghapuskan saingan yang juga cerdik.

Pembunuhan orang cerdik dalam Sejarah Melayu sering dikaitkan dengan Hang Nadim, yang mencadangkan kepada Raja Singapura untuk menggunakan batang pisang lebih berkesan dari menggunakan betis untuk melawan todak. 

Apa punya penasihat Raja, itu pun tak boleh fikir, tunggu Hang Nadim memberi cadangan baru nampak penyelesaian.

Membaca Romance of Three Kingdoms; saya dapati Liu Bei, Cao Cao dan Sun Quan bukan hanya recruit seorang orang cerdik, tapi ramai di bawah payroll mereka. Gengkhis Khan, walaupun barbarian tetapi sangat berhati-hati mengarahkan tenteranya jangan membunuh orang-orang cerdik untuk digunakan dalam empirenya.

Tapi dalam dunia Melayu, hanya seorang cerdik dibenarkan hidup. Jika Hang Nadim tidak dibunuh agaknya, dia akan membunuh orang cerdik lain. Raja, macam biasa, hanya akan dengar nasihat consultant sahaja.

Setelah diterima sebagai orang 'cerdik' dalam dunia Melayu, dari prototype Melayu 'cerdik, liberal dan progesif' insan itu akan memulakan cult dengan legion of fans nya. Proses ini telah dilaksanakan dengan jayanya oleh Anwar bin Ibrahim, cuma package yang diterima ketika itu adalah 'Islamik, moderate dan lantang." Penjenamaan boleh berubah ikut zaman. 

Buat masa ini, 'liberal dan progesif' mendapat tepuk tangan yang kuat kononnya dari akar umbi. Lagi sekali kasihan UMNO.

Justeru itu Mukhriz perlu dibunuh. Ini kerana beliau bukan sahaja memiliki segala seperti kecerdikan, nama besar bapanya dan juga keberanian (beliau berani bertanding dikerusi yang tidak pernah dimenangi BN sejak dulu lagi) namun Mukhriz seorang yang down to earth dan humble.

Seperti bapanya, beliau memilih jalan sukar. Bapanya tidak membenarkan beliau terlibat dalam politik ketika bapanya berkuasa. Ini kesilapan Tun Mahathir kerana budaya UMNO hanya mengenang jasa pemimpin 'sekarang'; yang masih boleh memberi contract dan perks.

Beliau menunjukkan keberanian apabila berani melawan arus dan 'budaya yesman' UMNO apabila menghantar surat kepada Tun Abdullah selepas PRU ke 12. Saya percaya Mukhriz tidak cuba mencari popularity dengan hanya menjadi populist. He does the right things, even it may effects his political career.

Seperti bapanya, saya percaya Mukhriz ingin pengikut nampak kerjanya, bukan popularitynya. Proses ini lambat, dan mungkin tidak diterima dalam budaya UMNO yang mudah kagum dengan insan seperti Anwar Ibrahim.

Proses pembunuhan Mukhriz sedang bermula. Antara yang melancarkan serangan adalah tidak lain tidak bukan ibu Ketua Pemuda UMNO sendiri, Datuk Rahmah Abdul Hamid. Beliau berkata melalui NST:



"Veteran Datuk Rahmah Abdul Hamid, 81, has found “experience” an important factor to consider when choosing the right candidate.

“Anybody looking to be elected into office should have served the party, starting out at the lower ranks,” she said, while voicing her disappointment at the entrance of Kedah Menteri Besar Datuk Mukhriz Mahathir into the vice-presidency race.

“While I have nothing against him, I feel that Mukhriz has been pushed far too quickly up the ranks. He has not even served as division leader yet.

“Umno works religiously from ground to the top and if you have not spent time building the party or being a coolie, then you will not understand the sentiments of party members.”

She said Mukhriz should instead spend his time focusing on Kedah and get accepted by the people there first."



Tidak sukar meneka bukan? NST melalui Regina Lee menemuramah seorang 'veteran' yang personan non grata. Bukan seorang Ketua Bahagian, Ketua Wanita atau apa-apa jawatan. Kebetulan anaknya Ketua Pemuda UMNO Malaysia saja.

Penghapusan waris Tun Mahathir perlu dilakukan, dan amat disenangi oleh Regina Lee; Setiausaha Akhbar pro DAP. Tun di label sebagai ultra Malay semasa hayat politiknya. Benih ultra itu perlu dibunuh, diliberalkan dan dinamakan semula sebagai 'conservative'. 


Baca juga Bigdot di sini, Jebat Must Die di sini dan Another Brick in the Wall di sini







Monday, October 14, 2013

Mendambakan Pemimpin Cerdik - Kesihan UMNO.

Kasihan UMNO.

Pernah berbual dengan seseorang tentang blog seorang rakan yang banyak fakta dah hujah. Menurutnya orang UMNO tak suka baca blog semacam itu. Saya cuba menyanggah dan mengata mungkin golongan intelek dalam UMNO akan nampak sesetengah logic dari blog itu.

Soalan rakan saya: "Adakah orang intelek dalam UMNO?"

Kasihan UMNO.

Kemudian dalam babak lain saya berbincang dengan seorang wartawan tentang masa depan UMNO. Boleh kah UMNO terus relevan pada masa akand datang? Jawab rakan wartawan saya: boleh jika ramai tokoh seperti KJ diwujudkan.

Saya terkejut dan beliau faham mengapa saya terkejut membetulkan kenyataannya. "Maksud saya orang cerdik macam KJ". Lalu saya memahami. Dia juga mungkim kurang selesa dengan KJ, tapi menyanjungi kebolehan retorik KJ yang nampak intelek. He was talking abou KJ's  head, certainly not KJ's heart.

Dalam kata lain, UMNO ketandusan pemimpin pelapis yang boleh dibanggakan dengan kebolehan seperti KJ. KJ sudah menjadi satu proto type, a rare species in UMNO. Berakhir sudah era kegagahan Pemuda UMNO seperti zaman Dato Suhaimi, Harun Idris, Anwar, Rahim Thamby Chik yang mana persaingan menjadi KP sengit kerana lambakan tokoh.

UMNO cuma ada KJ sahaja.

Kasihan UMNO.

Secara rasional, beberapa tokoh seperti wartawan yang tidak suka KJ zaman tingkat 4 semasa Pak Lah menjadi PM mula merasakan KJ adalah tokoh masa depan. Mula-mula saya berasa hairan mereka boleh berubah dengan cepat. 

KJ masih lagi KJ, cuma kali ini mempunyai kuasa sendiri tidak dinaungi Pak Mentua terkenalnya. Akhirnya saya mendapat kesimpulan kerana tidak ada lahir lagi tokoh intelektual dan self-appointed progesif leader dalam UMNO seperti KJ menyebabkan beliau dipandang tinggi. 

Kes klasik dalam dunia orang buta, si celik sebelah mata adalah raja.

Kasihan UMNO.

Dan saya amat percaya KJ akan memastikan tidak akan lahir lagi tokoh sepertinya. Ingat motto Augustus Caesar: "Cannot be too many caesars'.

Setelah mengalahkan regu Mark Anthony dan Cleopatra dalam Naval Battle of Actium, Augustus membunuh anak Cleopatra dengan Julius Ceasar yang bernama Caesarion. Sebaliknya, Augustus membenarkan empat anak Mark Anthony dengan Cleoptara hidup. Bila ditanya, beliau memberi jawapan:

"Cannot be too many caesars". Tidak boleh ada ramai persaingan. Nothing personal. Strictly business.

Mukhriz pasti akan dibunuh.

Kasihan UMNO.






Saturday, October 12, 2013

Usaha Terakhir Menyelamatkan UMNO.

Hari ini pengundian sayap Wanita, Pemuda dan Puteri. Masa depan UMNO ditentukan hari ini.

Message yang disampaikan oleh pengundi pada PRU ke 13 sangat jelas. Pengundi tanpa mengira bangsa tidak mahu pemimpin rasuah dan menggunakan jawatan untuk menjadi kaya. Benar, Melayu masih mengundi BN, tetapi itu kerana mereka masih mempunyai sentimen meragui DAP.

Jika UMNO masih tidak berubah, masa depan UMNO akan hancur tidak lama lagi. Menarik apabila membaca entry Helen Ang dalam tajukKJ menang. Tahniah bagi DAP, takziah bagi UMNO. Saya suka apabila Helen sebagai seorang Cina memberi contoh betapa bijak kaum Cina mencatur hingga permainan mereka sukar dibaca.

Dalam 36 Stratagems, mereka menggunakan apa yang dipanggil 'turns the host into the guest'. Maknanya, jika ingin mengambil alih satu-satu organisasi, gunakan orang dalam. Jika mahu melemahkan sesuatu organisasi yang besar seperti UMNO, amat berkesan jika menggunakan orang dalam, jadikan mereka hingga boleh memegang kuasa.

Saya teringat seorang pemimpin UMNO yang ingin mengubah DNA Pemuda UMNO, tidak mahu menjadi right wing lagi, tetapi 'centrist'. Jika beliau berjaya menjadi Presiden UMNO, maka DNA UMNO akan diubah. 

Liberal kata sesetengah puak hanya untuk mengelabui mata golongan yang perasan mereka 'comtemporary'. Hakikatnya, agenda DAP untuk mengurangkan 'keMelayuan' UMNO sudah bermula. Regina Lee sudah berjaya di bawa masuk ke dalam kota Troy.

UMNO sedang menunggu kehancuran jika ini tidak dibaiki.

Selamat bersidang.

Tuesday, October 1, 2013

Apa Itu Liberal Kepada Golongan Liberal UMNO?

Apakah liberal kepada golongan liberal dalam UMNO?

Adakah liberal itu hanya bermakna membenarkan kaum lain menginjak-injak hak Melayu? Tidak kedengaran lagi di mana-mana kepimpinan UMNO bertempik soal hak Melayu. UMNO perlu liberal, kononnya. UMNO perlu hapuskan ISA, hapuskan tongkat, tak akan memperjuangkan hak-hak istimewa orang Melayu, perlu mengalah, jaga hati 'kaum lain', bla bla bla.......

Mari kita check dalam kamus apa makna sebenar liberal:

1. Cambridge Dictionary Online:

liberal :  respecting and allowing many different types of beliefs or behaviours.

2. Merriam-Webster


liberal - believing that goverment should be active in supporting social and political change


Pembaca boleh lihat makna liberal ini. Bukanlah sebenarnya tidak elok sangat. Secara asas ianya membenarkan perbezaan pendapat dan hak individu untuk mempunyai pendapat berlainan dengan mainstream.

Tapi dalam UMNO makna liberal ini lain. Untuk popular, seorang yang liberal tidak sanggup lagi jadi sayap parti yang lantang bercakap soal kepentingan bangsa kerana takut dilabel rasis. PM yang liberal sanggup mengenepikan local talents apa lagi Melayu dan membuka 'empang' untuk bukan Melayu, malah orang asing terutama Mat Salleh kerana di takut dituduh perkauman.

Seorang pemimpin UMNO liberal akan mejauhi isu-isu asas Melayu, seperti hala tuju bangsa itu dan kedaulatan bahasa Melayu. Makna untuk menjadi liberal bagi pemimpin UMNO adalah untuk menjadi popular dikalangan pembangkang.

 Kononnya mereka berfikiran terbuka dan boleh menerima perbezaan pendapat walaupun berlainan parti.

Lain pula halnya dalam UMNO. Dalam UMNO sendiri Presiden parti ingin kekalkan 'stauts quo'. Dan 'status quo' ini adalah group yang menyokongnya. Naib Presiden yang ada, Ketua Pemuda yang ada dan Ketua Wanita yang ada merupakan orang-orang Presiden. 

Selain dari mereka ini, ahli UMNO lain bukan orang-orang Presiden. Jadi inilah liberalism dalam UMNO. Saya lebih suka panggil ini: feudalism.


Baca entry terbaru OSTB di sini.

Dan liberalism dalam UMNO lebih mudah difahami jika dikaitkan dengan sikap sesumpah atau chameleon. Apabila sudah comfirm percalonan ditutup, dan Presiden tidak ditandingi baru arahan 'status quo' dikeluarkan.


Nak jadi diktator pun penakut?



Friday, September 27, 2013

Triumvirate Naib Presiden.

Dalam isu calon-calon Naib Presiden, ada kedengaran desas desus Presiden yang menang tanpa bertanding mahukan 'status quo' iaitu mengekalkan naib yang sedia ada. Presiden yang yang liberal sebagai PM Malaysia, yang mahu mentransformasikan Malaysia, juga meliberalkan UMNO  bagaikan gagal bertindak liberal dalam isu memilih naibnya?

DS Najib sangat bertuah walaupun tidak cemerlang dalam PRU ke 13 dahulu, tidak ada pencabar kerusi Presidennya. Mungkin semangat juang UMNO seperti yang ditunjukkan oleh Sulaiman Palestin dahulu sudah makin luntur, lantas menjadikan UMNO sebuah parti 'yes Mr President'. Mengejutkan semua pihak, bahkan Ku Li sendiri menolak untuk bertanding kerusi Presiden pada kali ini.

DS Najib seorang yang bertuah dalam careernya. Beliau tidak pernah bertempur sepanjang kerjayanya. Tapi perpatah Rom mengatakan: "Fortune favours the brave." Dan seperti kata orang putih juga; "Don't push your luck." Kita tidak tahu bila 'luck' akan meninggalkan kita.

Jika benar Presiden bagaikan endorsed naib yang menyandang jawatan, ini bermakna agenda transformasi untuk meremajakan UMNO dan menjadikan UMNO parti demokratik hanyalah slogan. Tidak ada kesungguhan. Tidak ada political will. UMNO kelihatan demokratik, tapi mengamalkan kuku besi bersalut baldu.

Triumvirate ini adalah gabungan Zahid-Shafie -Hisham. Ini juga yang dipanggil status quo. Mungkin bagi Hishamudin Tun Husin ini dipanggil 'birth right'.

Walaupun tidak ada gabungan rasmi seperti 'Team Wawasan' tahun 1993, saya percaya gabungan ini adalah sebenarnya wujud. Jika benar Presiden mahukan mereka ini kekal, adakah ini bermakna sesiapa bukan dari kalangan tiga penyandang ini bukan dari group orang-orang Presiden? Presiden yang menang tanpa bertanding juga memerlukan gabungan? 

Untuk apa? 










Thursday, September 26, 2013

Perebutan UMNO: Melayu Liberal v Melayu.

Tun Mahathir menulis mengenai 'Dilema Melayu.' Tidak ramai yang memahami psychology orang Melayu moden ini kecuali Tun M. Abdullah Mursyi adalah antara pemula yang memahami, dan mengkritik, psychology Melayu sebelum Tun pada zaman feudal dan penjajah.

Baca posting saya terdahulu: Orang Luar.

Dengan ringkas, membahas tentang keMelayuan bangsa Melayu ini sangat ruwet, seperti yang dinyatakan oleh Milner. Baca juga posting terdahulu saya di sinisini, dan sini dari trilogy posting 'Konsep Bangsa bagi Orang Melayu'. 

Oleh kerana sulitnya bagi saya dengan tiga posting untuk membentangkan apa ciri-ciri keMelayuan itu, saya masih yakin post-mortem Tun Mahathir berkenaan psychology orang Melayu dalam 'Dilema Melayu' masih tepat. Justeru 'Dilema Melayu' menjadi 'Mein Kempf' Tun Mahathir, grand design atau blueprintnya bagaimana mengubah Melayu menjadi dinamik.

Dari mulut beliau sendiri selama 22 tahun menjadi Perdana Menteri, beliau akui beliau gagal mengatasi 'Dilema Melayu'. Melayu masih mudah lupa dan tidak mahu berubah.

Menyentuh sejarah perjalanan bangsa Melayu selepas Tun Mahathir, zaman Tun Abdullah merupakan zaman 'kekosongan' dan hampir tiada pengisian. Tun Abdullah adalah contoh birokrat menjadi ahli politik dan tidak tahu peranan sebenar menjadi Perdana Menteri.

Dan kita semua tahu siapa sebenarnya yang menjalankan agenda di sebalik tabir semasa era Tun Abdullah Mereka dinamakan 'Tingkat 4'(kebetulan no 4 adalah no sial bagi kaum Cina) dan dikepalai oleh 'most powerful 28'. Kelulusan Oxford bukan kekuatannya. Title SIL(bukan Sir) itu sebenarnya sumber kekuatannya.

Kita maju kehadapan selepas PRU ke 13. Trend yang ditunjukkan oleh pengundi Melayu adalah mereka takutkan ancaman DAP. 'Undi popular' PR sebenarnya diraih dari hanya tiga negeri iaitu Selangor, Pulau Pinang dan Perak yang mana kaum Cina mendaftarkan pengundi lebih ramai.

Sudah ramai blogger mendedahkan kajian statistik bahawa kaum Cina yang hanya 1/3 pengundi mempunyai undi lebih dari Melayu. Hanya 1/3 Melayu yang daftar mengundi. Statistik juga menunjukkan lebih dari 90% pengundi Cina tidak mengundi BN. Ini menjelaskan undi popular PR. 

'Tsunami Cina' itu satu kenyataan dan bukan 'Tsunami Malaysia' seperti yang cuba dispin oleh PR.

Di sebalik segala ini, kesetiaan Melayu kepada BN, kerajaan yang mereka undi masih bersikap liberal dan mengenapi sentimen kemarahan Melayu yang merasa mereka dikhianati. Saya bukan tidak setuju dengan segalanya tentang liberalism, tetapi konsep yang dibawah oleh pemimpin UMNO ini akan merugikan orang Melayu.

Di mana bermulanya liberalism ini? Saya percaya ia tidak terjadi sendiri. Saya tidak percaya adanya 'kebetulan' dalam politik.

Perlu diingat, DS Najib seorang liberal. Beliau disekolahkan di UK dan tidak pernah bersekolah di Malaysia. Walaupun Tunku, Tun Dr. Ismail dan Tun Razak mendapat pendidikan di Barat(Tun Dr. Ismail di Australia),  namun jiwa Melayu mereka tidak dapat dipersoalkan.

Sebaik memegang tampuk, DS Najib menghapuskan Kementerian Usahawan yang mana kementerian khas menjaga kepentingan Melayu. Dan beliau tidak gantikan dengan kementerian lain. Ini permansuhan, bukan pembaikpulihan.

Dalam masa yang sama, semasa era Tun Abdullah, masih dikepalai oleh 'most powerful 28', golongan 'liberal' ini sudah menguasai beberapa tempat strategik. Jika digali lebih dalam, mereka bukan hanya sekadar individu yang 'kebetulan' menjadi liberal. Mereka merancang untuk meliberalkan UMNO sejak zaman student mereka lagi.

Presiden UMNO sememang sudah kebetulan liberal. Tiga naibnya, adalah orang-orang Presiden. Jawatan Ketua Pemuda perlu dimenangi oleh penyandang, bukan hanya kerana beliau liberal tapi bercita-cita untuk meliberalkan Pemuda. KJ sudah mengeluarkan kenyataan dibawahnya, Pemuda UMNO akan menjadi centrist, bukan right wing lagi.

Ini menghapuskan sama sekali peranan tradisi Pemuda UMNO yang selama ini instument 'check and balance' dan golongan pendesak. Jika dahulu, kerajaan melupakan agenda Melayu, Pemuda akan bangkit mendesak menyedarkan kerajaan. 

KJ sebenarnya minta Pemuda menjadi geek, nerds yang lembik untuk berlawan dengan DAP dan PKR yang lebih jantan dijalanan. Sayap lawan sayap tapi Pemuda UMNO lebih berminat mengira projek dan kereta mewah.

Kemewahan melembikkan mereka. 

Sekadar catatan, bukan liberal per se itu tidak elok cuma, perlu ingat, UMNO adalah parti orang Melayu. Parti Bersatu Sabah pun tahu menjaga kepentingan Kadazan, adakah kita mahu parti yang mendakwa parti Melayu ini menjaga kepentingan 'lain-lain'? 

Justeru UMNO makin hanyut dari perjuangan asal maka cambah NGO Melayu seperti Perkasa. Jangan kerana dek terlalu ghairah ingin mejadi 'liberal' nanti, dalam PRU ke 14, UMNO sendiri sudah tidak diterima oleh orang Melayu. Perlu ingat, sudah dua pilihanraya sejak KJ muncul dalam UMNO, BN tidak mendapat 2/3 lagi.

Kebetulan, atau dirancang?









Tuesday, September 24, 2013

Saya Kembali.

Sudah dua bulan lebih sedikit saya berniat untuk berehat, saya terpanggil untuk menulis semula. Sebenarnya saya ingin membuat beberapa perubahan dalam blog ini, mengubah apa yang sudah lama, 'meremajakan' blog ini yang kian tua di mamah usia.

Banyak perkembangan politik terkini yang meruntun jiwa saya untuk meluahkan pendapat dan mengulas. Sudah biasa menulis, walaupun blog 'under construction' ini masih berwajah kusam, namun saya tetap akan melontarkan pendangan.

InsyaAllah bebas dari belenggu kesibukan nanti, saya akan 'renovate' semula blog ini. 

Pada 21hb September, semua ahli UMNO yang berniat untuk bertanding mengisi borang masing-masing. Ini kali pertama kita menyaksikan pucuk pimpinan pusat tidak hanya dipilih dari kalangan perwakilan. Format baharu membenarkan bahagian dan cawangan turut memilih siapa akan menerajui UMNO untuk penggal akan datang. Seramai 150000 orang pengundi yang terlibat, berbanding 2000 lebih sahaja sebelum ini.

Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan, sekaligus membunuh spekulasi ada 'perpecahan' no 1 dan no 2. Presiden menyifatkan tiada pertandingan ini sebagai 'tindakan matang' ahli UMNO. Erm....

Naib Presiden menyaksikan selain tiga 'incumbents' beberapa individul dari kalangan 'outsiders' mencuba nasib seperti Ali Rustam, Isa Samad dan Mukhriz Mahathir. 

Calon yang incumbents dikalangan Naib Presiden secara rasmi menafikan mempunyai pakatan atau 'pact' sesama mereka, namun tetap bertiup isapan jempol mereka sedang mengatur 'Triumvirate' ala-ala Caesar-Pompey-Crasscus dan Triumvirate ala-ala Mark Anthony-Augustus-Lepidus.

Pemuda menyaksikan pertarungan hebat antara lima calon, Khairy sendiri sebagai penyandang dan Akram Sanusi antara persaing beliau yang sengit. Lagi tiga adalah Syed Rosli Syed Harman Jamalulail, Abdul Karim Ali dan Irwan Ambak.

Manakala Wanita menyaksi pertandingan 3 penjuru antara Sharizat, Maznah Mazlan dan Raihan Sulaiman Palestin. Puteri juga Ditandingi oleh Mas Ermieyanti Samsudin dan Jamilah Hanis Osman.

Saya akan lebih memberi tekanan kepada pertarungan Ketua Pemuda dan Naib Ketua dalam posting akan datang.



Mampukah bekas 'most powerful 28' ini mempertahankan jawatannya?

Thursday, July 18, 2013

No wind is favourable if the captain does not know where to go.


The picture above from Outsyed The Box's blog, under the title of Putrajaya Buka Puasa Talk. Basically he gives an allegory that in Malaysia, even the ship is heading to hit an iceberg but the captain busy doing nothing. No attempt to save the ship. In fact, he is nowhere to be seen.

I guess he is busy listening to his advisors. And his advisors busy feeding him with  lots of good news. Again I am going to blame the advisors. The captain cannot see the reality already. The advisors try to save whatever valuable before the ship sinking.

Is not fair to say they remain idle. The captain and the advisors did something but whether they did right things or not is different story. With that little efforts, they think they already save the ship. Oh poor them.

Here another allegory. 




While the keeper busy patting his own chest saying 'Look, I am a hero, I save a penalty", the ball closer and closer to the goal. If he stop acts dumb, he may has a moment to save the penalty, and  be a real hero. But he choose to be stupid.

The bad news is, if we, the passengers doing nothing, we going to sink together!


O Captain, My Captain!



Monday, July 15, 2013

How UMNO evolves from gentlemen arena to robbers baron's field?

When our forefathers built this nation, they can never imagine this newly independent country can be a rich nation through natural resources. They were too busy built it, created institutions and enhance our sovereignity. 

And our first generation of politician likes Tunku, Tun Abdul Razak and Tun Dr. Ismail were very honest, direct and transparent. Someone told me, which I not agree hundred per cent, that he always believes PAS is a better party than UMNO but UMNO always provides better leaders.

And his notion of 'betterment' in term of PAS as a party is strictly religous. But he never trusts PAS's leaders. He is convinced PAS's leaders is not 'modern leaders' who can manage modern country. They lack modern knowledges and skills.

On the other hand, leaders in UMNO well equipped with modern skills. And as a reverse, his notion UMNO as a 'bad' party also strictly religous. But I admit, UMNO did provided good leaders if not better for a modern nation like Malaysia.

But seem to me UMNO running out of good leaders in their stocks. The last, (I don't like to say the peak) I see them during Dr. Mahathir's era. When was UMNO went wrong?

I notice UMNO begin to regress when the candidates to represent UMNO must be popular in Cawangan and Bahagian. And the popularity not necessarily comes together with qualifications. How to become popular? The answer is money.

Those who can afford to buy votes can be  popular candidates and win. In this system, the candidates' qualifications are not relevant. Those who being elected hold amount of influence and power. They can determine higher level of candidates such as Vice Presidents, Deputy and President himself.

In return, they will be reward lucrative contracts and so on. They will make easy money with politics. This will encourage more 'ordinary' local leaders to join politics, and push aside those who are brainy with better qualifications. 

In the end, UMNO will becomes PAS. No more good leaders left to lead UMNO in cawangan, in bahagian and up to Supreme Council. 

Yes I know, in attempt to stop money politics, UMNO try to push the reform. Now the voters will be more than hundred thousands compare to 'perwakilan' system.Even cawangan will participate but the problem is UMNO highest level of leaderships running out of good leaders already. 

Tun Dr. Ismail once discussed this  phenomena of money politics with his closed friend, Phillip Kuok:

"I only wish that people will one day establish themselves in the professions and business world, and enter politics like the British politicians.[...] My message to the youth [...] is that they should not go into politics until they are financially or professionally secure". (The Reluctant Politician by Ooi Kee Beng)

How many UMNO leaders read this book? I am not sure. But the young generation of politicians should take heed of the late Tun Dr. Ismail's wisdom. 

Money destroyed UMNO from within. Now we have a minister who give a solution  not to eat chicken when chicken's price rising up. 

Out of 28 millions citizens in Malaysia, how can we ended up with this guy becomes our minister?

May Allah bless Malaysia.







Monday, July 8, 2013

Leader's qualities.

One of my favorites pastime is reading military tactics and history. Call me an armchair strategist I don't mind. But thit is my favorite. Again, I have to quote one of the greatest military commanders in history: Napoleon Bonaparte: "Read and re-read deeds of the great commanders, that is the only way to learn the art of war".

But we are in no war right; so what is our business engaging those military minds? The creator of Red Army, Leon Trotsky reminds us: "You may not be interested in war, but war is interested in you."

In war, we learn that the nation who prepares can thrive in the most difficult circumstances. You need to be well organised, disciplined and most important of all, making a crucial decision to determine win or lose in battlefield. Unlike politic or business, the real warfare involves human life. 

Clausewitz identified the distinctive qualities of the 'martial genius'. Courage, fine judgement, resolution and coolness, the ability to 'hit at once upon a truth that is invisible to the normal mind or becomes visible only after long consideration and reflection'. 

Can we use this qualities to evaluate the qualities of political genius? Hitler was once being labeled as an 'evil genius', but he also a political genius. Some author makes fun of the 'evil genius' definition. Certainly he was evil, but genius? doubtful. But I can assure you he was a political genius.

My point is simple. The one who makes the difference is a leader. Whether he is a military leader, dictator, politician, business leader and so on, the 'crucial decision' is his. So the buck should stop at the leader on top, the one that we entrusted with our faith, loyalty and destiny.

Like Napoleon was once told his commanders: It's not Prussian who defies Austria, France and Russia in Seven Years War but Frederick the Great. When political genius of Hitler failed to shine in the  last days of WW2, it was Germany who suffered a  terrible fate. 

The leader who has qualities of martial genius like fine judgement, courage and resolution must see the problem with his own eyes and must listen with his own ears. "Commander who sees through other people's eyes cannot command an army that he supposes to command." Again, this brilliant truth came from the Great Napoleon.

I remember how Malaysian being mould effectively by a statesman name Tun Mahathir. And he was the one who did the right thing even unpopular decision. But he has the courage, not only physical but moral courage.  His resolution becomes the habit of mind. 

And he acts beautifully managing the pressure from every single unpopular decision he made. He managed to silence his critics with the results he achieved by doing a right thing. His ability to do the right thing came from his fine judgement. And most of all, he doesn't listen without thinking to his advisers. He managed to impose his 'persona' to  the administration. 

He never ever even try to develop this nation through the eye of foreign consultants. He did it his way. Sadly, after he retired, his successors seem cannot manage the new Malaysia, a wild beast can only be tamed by Tun Mahathir. Even when he left, they inherited modern Malaysian, armed with experiences, knowledges and good educational system.


"An army of lions led by a stag would never be an army of lions."
Napoleon Bonaparte.





Tuesday, July 2, 2013

How to kick out Punahsihats - lesson from 'Road to Perdition.'

As long as the King still reigning, no matter how many times you kill his Bishops, Knights or even Queen, 'King' still can appoints and recycles his team. The 'King'; even he is the weakest among the powerful but the most vital piece in the game of chess. As a rule, you MUST check mate him, finish him off once and for all. 

Or else, his Bishops and Knights, most notably his Queen will roaming around dominate the realm.

The 'King' is either reigns or die, declared Saint Just during French Revolution. The leader is either effective or politically dead.

We don't need a ceremonial leader anymore. We need a leader with his own principle, his own brain, his own vision to lead us. A leader who brave enough to make a right thing instead of a popular one.

Enough is enough. We don't want a leader who was  led by his Punahsihats. This is bad for our  nation. 

I am fed up enough whenever I read some of my friends' blogs about these punahsihat giving bad advises, and PM makes it as a policy, and some punahsihat made a terrible blunder and we thought we have done with him but instead, he being appointed to more powerful post.

Here the disturbing news: Toxic Recycling - The Gang of Doom. The draculas, pontianak, dinosour, loser, moron, opportunist are still around, and I believe the agenda is not to serve the nation. They were failed before, and as a rule they should vanish. 

But they still around and some of them talking about bring back talented Malaysian to serve this country. We spent millions to bring back talents but they still around. The talented suppose to reluctant to co-operate with these sort of creatures. Read here, here, here, here and here.

The millions dollar question is, how to remove them? We cannot.

In the movie 'Road to Perdition', Tom Hank is a hitman under John Rooney's(played by Paul Newman) payroll. He has trouble with his boss's son. His boss's son order the execution of Tom Hank's entire family. Tom Hank cannot kills him as long as John Rooney still alive. Ironically, John Rooney treats Tom Hank like his own son.

But of course as a father he has to protects his son. In order to settle his score with Rooney's son, Tom Hank killed John Rooney himself. Then he can deals with his son.

So again, how to finish off the threats from Punahsihat. Maybe we can learn from 'Road to Perdition'.

"Politicians and diapers must be change often, and for the same reason." This is a comment from blog Outsyed the Box. And I agree, we change them if they give us more shit.

















Tuesday, June 25, 2013

Return of Mahathir?

 Let me warn you, this topic is purely speculative. 

As a romantic writer, I always compare past history with current situation. I found out, after Oliver Cromwell handed over the government to Parliament, but his successor didn't possessed the capacity and seriousness in running the government. 

He even called them Pimps because they run Parliament and country like a brothel. Impatient, Cromwell led his army, positioned them outside Parliament. He entered the Parliament and listened to the Members of Parliament endless debates and arguments. 

Tired of inaction, he rose and uttered his famous words:

"You have sat too long for any good you have been doing lately. Depart I say, and let us have done with you. In the name of God, GO!"

As a custom, after a great man - any great man - left historical scene, there is a void no one can fulfill. As struggles breed success, in turn success breeds complacency. Complacency leads to failures and dooms.

Every nation will face this challenge, but as Darwin puts it: the success of any species not entirely depends on the fittest or intelligent but responsive to change.

Cromwell made changed after the failure of his Rump Parliament. He transformed ineffective government of Rump Parliament to Barebones Parliament.He, for the second time led the nation under the title of Lord Protector.

Prior to WW 2, Neville Chamberlain's administration failed to read Hitler's bluffs. Please read again my  posting under the entry of Peace for Our Time. Chamberlain hesitated to declare war against Germany even after Hitler failed to keep his promise.

Leo Amery  attacked Chamberlain administration, and re-quote Cromwell famous words: "You have sat too long for any good you have been doing lately. Depart I say, and let us have done with you. In the name of God, go!"

This speech inspired British politicians. They acted quickly and 42 Conservative MP voting against Chamberlain, brought the downfall of Conservative government.

Every great nation always learns from history. It was Karl von Clausewitz who suggests that "It's even better to act quickly and err, rather than wait and let the opportunity slip away".

And Clausewitz was a man who distilled Napoleon's genius into military science in his famous work: 'On War.' This book also contributes to the rise of general staffs and war room concept.

In the nutshell, the survival of our nation - in fact  any nation - depends of how we respond to challenge. After Tun Mahathir resigned from premiership, no one can fulfilled the void he left behind. Maybe it was due to his failure to develop his successor.

And worse, nobody really wants to take a drastic action to save the nation. Both side of the parties busy with politicking. Seem our politicians, from Ketua Pembangkang to PM busy preserving their own existance. Seems they really enjoy managing this country like running a brothel (excuse my word)

Shall we propose to bring back Tun Mahathir, as our own Oliver Cromwell? Shall he enter UMNO Assembly and  utters Cromwell's famous words:



"You have sat too long for any good you have been doing lately. Depart I say, and let us have done with you. In the name of God, GO!"


Ah, all these can only happen in my imagination.












Friday, June 21, 2013

Bukan Melayu Kaya Yang Kita Benci.

Mungkin ada yang salah anggap posting terdahulu saya. Saya bukan pembenci orang kaya. Seperti kata Deng Xiaoping, menjadi kaya bukan satu dosa. Malah saya menggalakkan ramai Melayu menjadi kaya, kerana kaya itu kekuatan.

Saya sebenarnya peminat Rockefeller, Carnegie, Morgan, Ford, Bill Gates dan Steve Jobs. Saya akui golongan kapitalist ini yang mencorak Amerika, dan menjadikan Amerika sebuah negara besar. Dengan kekayaan yang mereka ada, mereka menderma kepada berbagai pertubuhan dan penyelidikan bagi memajukan lagi umat manusia.

Bagaimana Melayu hendak kuat jika papa kedana? "How can you give something you don't have?"

Saya hanya agak meluat dengan golongan apa yang blogger Outsyed The Box pernah panggil 'daddy-kasi' generation. Saya meluat dengan golongan menteri Billionaire Boys Club. Saya benci SIL dan FLOM. Saya benci dengan pemegang kuasa di GLC yang hanya berkhidmat untuk periuk nasi sahaja.

Dan saya masih menyokong UMNO dengan rasa meluat yang begitu kerana saya rasa PR lebih teruk dari BN. Cuma mereka belum mendapat kuasa sahaja.

Kita tidak mahu menukar kerajaan. Kita mahu kerajaan yang berubah. Kita mahu kerajaan kembali committed membangunkan negara bangsa yang ditemui oleh Bapa-bapa Kemerdekaan. Kita tidak mahu golongan oppotunis duduk di kerusi Menteri, Parlimen dan ADUN. Namun mereka masih kelihatan dalam PRU ke 13, dan ada yang menang.

Nampaknya kerajaan tidak mahu berubah. Bad news for Malaysians.




Wednesday, June 12, 2013

Jawapan Kepada Melayu Liberal: Neo-nationalism

Satu perkara yang kita perlu terima: sejak dari zaman British hingga Merdeka, sejak zaman Tuanku hingga Tun Mahathir, dan hingga sekarang; tidak ramai orang Cina yang ingin 'diMalaysiakan'. Menjadi Malaysia adalah menerima Melayu dan pribumi sebagai penduduk asal, mengguna bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi dan menghormati Islam, adat resam dan Raja-raja Melayu.

Tidak perlu mereka menjadi Melayu, tetapi dari segi bahasa tidak ada kompromi dalam urusan rasmi. Sultan-sultan Melayu perlu dihormati dan berada di atas politik. 

Melayu merupakan bangsa yang paling rendah semangat nationalism dan rasism mereka. Oleh itu mereka boleh menerima apa saja perlakuan kaum lain terhadap kebudayaan dan bahasa mereka. Malah lebih teruk lagi mereka semakin ditekan semakin menjadi apologetik.

Kita ingin menjadi global tetapi lupa kendiri bangsa  masih belum dimantapkan. Kita ingin kelihatan terbuka dan liberal tetapi ekonomi dan pendidikan bangsa masih jauh ketinggalan.

Maka akan lahirlah Melayu liberal. Melayu liberal ini selalunya lebih berjaya dalam bangsanya. Merekalah yang disifatkan 'good breed' atau 'high class'. Mereka tidal bercampur dengan Melayu kebanyakkan. Mereka meningkat naik dalam strata social melalui hasil polisi 'tongkat'. Kemudian mereka akan mengutuk polisi tongkat itu.

Saya berani bertaruh, tidak ada Melayu yang berjaya dalam bidang perniagaan, politik, pendidikan jika tidak diberi peluang secara 'tongkat'. Setidak-tidaknya untuk generasi pertama. Makin mereka berjaya, makin mereka terpisah dari kelompoknya: 'binatang jalang dari kumpulannya yang terbuang.'

Hasil dari kebijaksanaan bapa-bapa politik Melayu, Malaysia sedang dikuasai oleh Melayu liberal. Mereka berada di puncak kuasa dalam politik, berada dalam GLC, berada dalam perniagaan yang didukung oleh kerajaan.

Mereka tidak kisah sangat tentang nasib Melayu yang tidak elit ini. Malah Melayu liberal tidak suka dikaitkan dengan mereka. Bagi mereka, Melayu marhein ini kebanyakkannya tidak liberal. Dan bagi mereka liberal itu merupakan salah satu 'hallmark' kepada kehalusan peradaban(cultured)  kelas mereka.

Mereka adalah 'cream of the creams' kerana kaya, bijak, lulusan Oxford dan duduk dalam kelas 'cigar' bukan cigarette. Hilton dan Mandarin Oriental merupakan kedai mamak mereka. 

Jadi sudah enak, sudah selesa, sudah lemak, mereka menganggap nationalism ini perkara remeh. Semangat menyintai bangsa Melayu dan mengangkat kepentingan Melayu bukan urusan mereka. Urusan mereka adalah kuasa dan mengekalkannya. Urusan elit Melayu liberal ini adalah dollars and cents. 

Dan apabila Utusan Melayu berkata-kata, selalunya agak racist, mereka menjadi malu. Mereka akan menjadi apologetik bagi phak Utusan. Mereka akan jadi apologetik bagi pihak Melayu. Mereka hentam apa saja kononnya perkauman. Mereka hentam Perkasa. Mereka hentam Utusan. Mereka hentam golongan Melayu jati yang bersuara bagi kepentingan Melayu. (Melayu jati di sini bukan secara nasab tetapi secara assabiyah).

Mereka menjadi malu dengan rakan-rakan bukan Melayu mereka. Mereka lupa, disebalik liberalisasi yang kununnya ditunjukkan oleh rakan-rakan bukan Melayu, kaum itu tidak hentam Dong Zhong, Sin Chew dan sekolah Cina.

Jadi liberalisasi ini hanya hipokrasi. Seperti 'demokrasi', ianya di puja oleh Barat jika menguntungkan Barat. 

Adakah benar Amerika liberal? Guantanamo liberal? Bertepatan ke dengan semangat 'all men are create equal'? British dengan sejarah 'gunboat diplomacy'nya liberal? Lee Kuan Yew liberal? 

Tun Mahathir liberal? Tun Razak liberal? Suka atau tidak, Tun lebih kenal bangsa Melayu lebih dari mana-mana ahli politik. Dan hingga kini, tanpa menjadi liberal kedua-dua Tun itu berjaya mengubah landskap politik dan ekonomi Melayu.

Cuma saya sedih, Tun Razak melahirkan kambing bukan singa hasil dari DEB. Baca juga sini.

Saya seru Melayu dalam UMNO yang tidak elit, grass root, rakyat marhein agar kembali bersatu menjadi nasionalist. Dan para nasionalist ini dulu memerdekakan Tanah Melayu. Nasionalisme juga merupakan ideologi UMNO. Dan melalui ideologi asal ini, kita nyahkan Melayu liberal dalam UMNO.

Persetankan Melayu Liberal.












Tuesday, June 11, 2013

Mari Mengundi dalam Blog Outsyed The Box.

Blogger Outsyed The Box membuat survey yang berani. Beliau membuat survey samada DSN wajar dikekalkan sebagai Presiden UMNO atau tidak. Mari kita ramai-ramai mengundi di blognya, dibawah survey bertajuk : 'Apakah Dato Seri Najib Tun Razak harus kekal sebagai presiden parti UMNO.'

Kepada sesiapa yang berminat, sila klik sini.

Selamat mengundi.

Monday, June 10, 2013

Kecantikan UMNO.

UMNO mempunyai sejarah dan tradisi. UMNO juga mempunyai 'pemecah tradisi' dan pemula tradisi baru. Ini normal kerana UMNO parti siasah.

Bukti jelas menunjukkan UMNO tidak membenarkan sesiapa memilikinya. UMNO parti orang Melayu, justeru Melayu akan berbuat apa saja yang terbaik untuk mereka.

Dalam lipatan sejarah, UMNO berdiri teguh dengan Melayunya walaupun penubuh parti itu, Datuk Onn Jaafar cuba membawa idea baru iaitu membuka keahlian kepada bukan Melayu. UMNO kekal, sebaliknya 'bapa'nya terpaksa meninggalkan UMNO.

Tunku Abdul Rahman juga sebagai pemimpin UMNO yang membawa kemerdekaan boleh merasai secara automatik kepimpinannya tidak diperlukan. Beliau memberi laluan kepada Tun Razak. Tun Hussien telah meletakkan jawatan setelah dicabar oleh persona nan grata - Sulaiman Palestine. 

Tun Mahathir dicabar dan menang, namun tidak mengelakkan pertandingan. Tun Abdullah, seperti Tunku melepaskan jawatan kerana merasai beliau gagal memenuhi aspirasi Melayu dalam UMNO. Dengan ringkas, walaupun UMNO itu diasas oleh bangsawan tapi ianya benar-benar mengamalkan demokrasi. Mungkin kerana  menurut istilah bangsawan Melayu Lama: "Pemimpin dan rakyat berpisah tiada" atau "Pemimpin adalah payung rakyat".

Dan sudah tentu pada ketika itu UMNO itu Melayu dan Melayu itu UMNO. Keadaan berubah setelah falsafah kebangsawanan berubah: "Pemimpin dan rakyat hanya yang mengguna dan yang diguna." Elit UMNO sudah mula terpisah dari realiti rakyat marhein. Rakyat marhein pula merasa mereka hanya alat untuk menjustifikasikan kuasa UMNO.

Berbanding dengan parti lain, UMNO benar-benar mengamalkan demokrasi. Tidak ada siapa akan terlepas dari kemungkinan 'hilang kerusi' presiden jika rakyat merasakan mereka tidak perform. Ini termasuk pengasasnya sendiri: Onn Jaafar.

Jadi usaha dari golongan tertentu mengusulkan tidak ada pertandingan dalam jawatan itu dan ini hanya politik menyelamatkan diri. Terlalu murahan hingga boleh dibaca oleh rakyat. Dan, memualkan. 

Saya namakan itu sebagai politik Rubbish Bin Tong Sampah








Thursday, June 6, 2013

Mengapa Micheal Carleone Menggantikan Tom Hagen?

Selepas Don Vito Carleone 'semi-retire', Micheal, anak ke tiga Vito menggantikan bapanya sebagai Don. Langkah pertama selepas menjadi Don, Micheal menggantikan 'consigliere' atau advisor. Tom Hagen merupakan consigliere keluarga Carleone zaman Vito menjadi Don.

Tom Hagen merupakan keturunan German-Irish, consigliere pertama dalam sejarah Mafia bukan dari keturunan Sicily. Micheal sangat menghormati Tom Hagen, tetapi untuk sebab yang praktikal, Tom Hagen perlu digantikan.

Micheal melantik consigliere baru iatu Al Neri. Menurut Micheal, Tom Hagen merupakan consigliere yang baik tetapi tidak sesuai semasa perang. Tom Hagen sesuai menjadi consigliere semasa aman, kerana Tom sebagai lawyer, bersikap terbuka dan lebih diplomatik.

Perang keluarga baru meletus sebelum Micheal menjadi Don. Don Vito, ayah Micheal sendiri telah ditembak tetapi selamat. Perang itu dicetuskan oleh Sollozzo, yang mula memperkenalkan dadah ke dalam dunia Mafia. Vito tidak setuju perniagaan dadah ini, menyebabkan Sollozzo terpaksa membunuh Don itu, dibantu oleh keluarga Tattaglia dan Berzini.

Vito selamat, tetapi anak sulungnya, Sonny terbunuh. Micheal menyalahkan Tom Hagen kerana tidak mampu berperang. Oleh itu, setelah Micheal merancang untuk menghapuskan 'Heads of the five families' di New York, dia menjadikan Al Neri sebagai consigliere. Al Neri merupakan anti-tesis kepada Tom Hagen - streetsmart, brutal dan combative.

Mengapa saya menulis tentang keluarga Mafia dari filem dan novel The Godfather? Kerana saya sudah bosan dengan politik. Jika leader tidak sesuai di era peperangan, kita kena tukar. Tak mau yang lembik.

Sila baca semula posting saya pada tahun 2010, bertajuk: 'Berakhirnya Era Anak Bangsawan.' 






Saturday, June 1, 2013

Bagi Saya Sehari Sebagai PM.

Bukan susah jadi PM. Jika ada masalah kita selesaikan. Ada isu, kita tutup. Tak tahu, tanya punahsihat

Macam mana menutup mulut pembangkang? Macam ini.

Masalah 1

Beraraklah pembangkang membantah PPSMI dengan dikepalai oleh seorang Sasterawan Negara bagi mendaulatkan kedudukan Bahasa Melayu. Apa PM dan kabinet perlu buat?


Jawapannya: hapuskan PPSMI.

Masalah 2.

Beraraklah puak-puak riot, pencetus huru hara, penjenayah, pengganas mendesak ISA dihapuskan sebab menyalahi 'hak asasi'. Apa tindakan?


Jawapannya: 
Tidak perlu dinilai(review) semula. Hapuskan terus ISA.


Masalah 3

Kaum Cina desak quota Bumiputra dikurangkan, beri 'keadilan' kepada mereka. Apa tindakan?


Jawapannya:

Hapuskan Kementerian Pembangunan dan Keusahawanan kerana kementerian ini hanya jaga Melayu, rasis. Liberalisasikan 27 sektor dan buka kepada bukan Melayu. Kurangkan quota biasiswa kepada 55% sahaja. Beri kaum lain 45%.


Masalah 4

Mahasiswa minta untuk menyertai politik dan tidak perlu belajar sangat sebab malas dan boring. Desak kerajaan benarkan mereka berpolitik. Tindakan?


Pinda AUKU, benarkan budak-budak berpolitik 24/7. Politik diutamakan.


Masalah 5.

Kaum Cina tidak setuju Tanda Putera ditayangkan kerana berbau perkauman. 13 Mei tidak sepatutnya dicatatkan dalam sejarah Malaysia. Tindakan?



Jawapan:

Tunda penayangan Tanda Putera. Edit mana-mana babak yang 'sensitif'. Jangan peduli sangat fakta sejarah.


Masalah 5

AES mendapat bantahan dari pembangkang sebab kononnya di beri kepada kroni. Apa tindakan?



Jawapan:

Tunda AES hingga tempoh yang tidak dapat ditentukan(tunggu dapat 2/3 kot).


Babak dalam bilik Mesyuarar(War Room).


Punahsihat 1: Bos, tindakan boss bagus, sekarang pembangkang sudah tak de isu. Pembangkang buat isu saja, bos dah bertindak. Bagus boss.


Punahsihat 2 : Betul boss. Populariti boss sudah meningkat. Kami meramal undi kaum Cina akan naik mendadak sebanyak 35% boss.

Punahsihat 3:   Sekarang kerusi Parlimen dalam tangan dah ada 157, jika dapat 200 kerusi, bonus boss.

Penasihat    :    Tapi boss tindakkan bos ini banyak juga melukakan hati penyokong kita. Bukan semua setuju dengan pembangkang. Kehendak pembangkang bukan kehendak rakyat boss. Banyak majoriti senyap yang tak mahu mansuh ISA, tunda AES, hapuskan AUKU boss.

Punahsihat 1 : Kau apa tau? Ini politik Baru. Zaman Pemuda terpekik terlolong mendesak sudah berakhir tau. Ini UMNO alaf baru.

Punahsihat 2:  Bos, pecat Penasihat boss. Dia beri laporan salah. Dia kolot. Pessimist, Kroni Tun Bersara.





Selepas PRU



Monolog: Ngapa aku tidak menang banyak? Aku sudah ikut semua kehendak pembangkang. Bukankah kehendak pembangkang itu kehendak rakyat?



End


Posting ini bagi menjawap komen anon dalam blog Outsyed The Box. Jika pemimpin ikut semua kehendak pengikut, dia bukan pemimpin, dia cuma ketua. Dengan izin bro, saya publish semula komen itu di bawah ini:




Anonymous said...
Orang melayu juga lah yang mahu ppsmi ditarik balik.
Dulu orang melayu juga lah mahu sekolah aliran Inggeris di hapuskan.
Orang Melayulah juga menjadikannya sekolah kebangsaan seperti sekolah agama hingga membuat cina menjauhi dan sekolah cina makin berkembang.
Orang melayulah suka mengasingkan diri dari kaum kaum lain atas alasan agama .
Orang kata Melayu korup kita kata salah orang yang memberi...
.....etc ...etc....
Sekarang orang Melayu ketinggalan dalam serba serbi ....
Sekarang kita salahkan PM bila kita hampir kalah.....
Friday, May 31, 2013 2:21:00 PM













Friday, May 31, 2013

DS Najib Meniti Bilah Pedang Yang Tajam.

Saya mendiamkan diri beberapa hari, memerhati dan mecerna pandangan sahabat-sahabat nasib PM dan masa depan BN. Menarik, kerana pada peringkat awal, DS Najib masih nampak dalam 'commanding position.' Selepas perlantikan kabinet, saya mula nampak posisinya agak lemah dalam UMNO jika tidak merundum.

BN tidak kalah. UMNO jauh sekali. Ini kerana UMNO sebagai parti telah mengatasi mana-mana parti. UMNO menang 88 kerusi, terlalu majority jika kita tidak bandingkan secara PR dan BN.(Perlu diingati, PR bukan sebuah entiti yang didaftarkan seperti BN).

Sebaik keputusan diterima, kedua-dua pihak terkejut. PR terkejut kerana mereka terlalu yakin mereka boleh menang. BN terkejut kerana gagal mencapai majoriti dua pertiga. Kita lupakan PR seketika dengan 'stunt' Blackout dan '40 ribu bangla'nya. Kita fokus pada BN.

BN terkejut kerana mereka gagal mendapat majoriti dua pertiga. Sejak dari awal sebelum PRU, saya secara peribadi berpendapat, dua pertiga ini merupakan 'relic' masa silam. Kerajaan - mana-mana kerajaan - perlu belajar hidup tanpa 2/3.

Harapan penyokong BN yang menggunung ini asalnya untuk memberi semangat, boost moral mereka, akhirnya menjadi 'holy grail' kepada mereka. Mereka terlalu yakin, terutama penasihat PM dan sesetengah blogger pro BN. 

Bagi blogger pula, kejayaan mereka menduduki ranking Alexa dianggap sebagai 'berpengaruh'. PM menganggap beliau popular dengan pemberian bermacam-macam dan aksi bermacam-macam dalam menarik usaha kaum Cina termasuk memalu gendang tarian Singa.

Baik blogger pro-BN dan penasihat, malah PM sendiri dapat lihat 'pengaruh' itu gagal diterjemahkan sebagai 'undi'. Tidak ada dua pertiga dan kita kembali ke era 2008. Malah BN hilang tujuh kerusi.

Melalui pemerhatian saya, pemimpin yang naik dengan populariti sahaja tidak akan kekal. Lambat laun, emas yang disepuh dengan loyang akan luntur juga. Pegundi dan penyokong(yang berfikir) memerlukan kestabilan kerajaan sebagai pemudahcara(kurang karenah birokrasi), keselamatan, pembangunan yang menjana ekonomi, memberi peluang pekerjaan dan pendidikan yang terbaik untuk anak-anak kita.

Pembentukan kabinet BN mempunyai kelemahan. Ini melunturkan sedikit semangat penyokong yang sudah nampak masalah bakal dihadapi oleh BN. Wanita sepatutnya di hadiahkan menteri penuh, kerana mereka yang banyak menyumbang undi dan tulang belakang UMNO selama ini. 

Sementara di Selangor, Hannah Yeoh telah dilantik sebagai Speaker pertama wanita, BN bagaikan membelakangkan Wanita. Sebaliknya, Ketua Pemuda yang gagal menambahkan pendaftaran memilih telah di lantik sebagai Menteri. PM melantik menterinya berdasarkan populariti.

Tun Mahathir tidak popular pada peringkat awal beliau menjadi PM. Beliau memulakan projek mega yang telah dituduh oleh pembangkang sebagai pembaziran. Beliau tidak berundur dan menukar polisinya demi meraih populariti.

Beliau meneruskan PLUS Highway, Jambatan Pulau Pinang, Proton, KLCC, KLIA dan sebagainya. Tidak seperti nasibnya PPSMI yang ditarik semula kerana meraih sekadar populariti, kita telah memperjudikan masa depan anak bangsa kerana politik.

Terkini, setelah Tun Daim bersuara dengan tanpa berselindung membelasah penasihat PM, saya sudah terdengar suara blogger pro BN yang membela dan malah menghentam Tun Daim. Ini masalah UMNO. Mereka tidak boleh berbincang 'agree to disagree' secara sihat.

Jika penasihat PM mula 'retaliate' terhadap pandangan Tun Daim, dan pandangan beberapa blogger pro BN yang tidak mengamalkan budaya bodek, saya sudah nampak nasib PM. Beliau makin berundur dan berundur ke dalam gua dan akan mula bermusuh dengan banyak pihak, persis seperti Tun Abdullah selepas PRU ke 12.



Wednesday, May 22, 2013

Total Football Dalam BN

Message yang jelas dalam PRU ke 13 adalah kaum Cina menolak MCA khasnya dan BN umumnya. Sementara UMNO masih sebenarnya gergasi dalam mana-mana gagasan, Melayu dalam PKR dan PAS sangat lemah. Dengan 88 kerusi parlimen dari UMNO, hanya 21 kerusi PAS, PAS gagal memenangi hati pengundi Melayu. PAS gagal ganti UMNO, sebaliknya DAP abang besar kepada Pakatan.

BN perlu mengkaji semula mengapa sebenarnya MCA ditolak oleh kaum Cina sebagai wakil mereka dalam kerajaan. Pernah sesekali saya berbual dengan pengundi Cina, MCA juga masih hidup dalam era warlord dan tidak mempejuangkan kepentingan kaumnya secara umum.

Sampai masa BN perlu bertindak secara total, tidak diberi tugasan menjaga kaum masing-masing sahaja. Ini bukan era UMNO menjaga Melayu, MCA menjaga Cina dan MIC menjaga India. Seseorang wakil rakyat BN samada dari UMNO, MCA dan MIC perlu menjaga semua kaum dalam kawasan ADUN dan Parlimen mereka.

Walau apapun tuduhan pembangkang terhadap BN, satu kekuatan BN yang tidak ada pada mereka adalah sikap toleransi. Politik Malaysia adalah politik Melayu. Suka atau tidak ini perlu diakui oleh semua ahli politik. Walaupun kaum Cina dan kadang-kadang kaum India bermegah mereka adalah 'playmaker' yang menentukan siapa menang atau tidak, tanpa persetujuan bangsa majoriti, mereka tidak akan dapat memerintah.

Di bawah BN, UMNO mengamalkan konsep berkongsi kuasa dengan minority. Dalam PR, kaum minority ingin mendapat kuasa, atau setidak-tidaknya membonekakan Melayu yang berkuasa.

Kita ambil Selangor sebagai contoh. Walaupun PAS memenangi kerusi sebanyak DAP, namun mereka tidak dianggap layak memegang tampuk. Kemudian DAP tidak berpuashati tentang perlantikkan exco dan speaker dewan. DAP tidak akan berpuashati hingga 'rencana' mereka berjaya.

Ini sebenarnya menimbulkan keresahan dikalangan akar umbi PAS. Dalam Pakatan, PAS kelihatan hanya boleh memimpin negeri yang majority Melayu seperti Kelantan, Terengganu dan Kedah. Rakan Se Pakatan mereka tidak mempercayai kebolehan mereka memimpin negeri cosmopolitan.Tidak mustahil dalam muktamar PAS nanti mereka akan keluar dari Pakatan, walaupun tidak menyertai UMNO.

Bukan senang menjaga keharmonian dalam negara berbagai kaum. BN sudah membuktikan mereka mampu menjaga keharmonian ini selama 58 tahun. Namun tidak ada apa-apa yang kekal di bawah sinar matahari. Justeru BN perlu juga menukar pendekatan mereka, mengubah cara politik.

Antara yang saya sarankan, wakil BN perlu mesra semua bangsa dan kaum dalam kawasan mereka. Tidak boleh lagi dibiarkan MCA mempunya kata penentu dalam urusan orang Cina dan India, dan sebaliknya. 

Friday, May 17, 2013

Cabaran KJ.

Reaksi terhadap perlantikan KJ sebagai Menteri Belia dan Sukan bercampur baur. Saya terbaca di Facebook pendirian Kelab Che Det, mereka secara rasmi membantah, dan hingga kini masih membantah. Dalam twitter pula berlaku 'perang mulut' antara golongan pro-KJ dengan golongan yang anti-KJ. Blog juga begitu.

Saya akui KJ memang mendapat sokongan dan diminati oleh golongan muda. Rata-rata golongan muda yang saya temui mengkagumi beliau. Dan mereka bukan dari Pemuda atau UMNO, golongan atas pagar, malah ada dari mereka cenderung ke pembangkang.

Jika boleh diterima, mungkin ini asas PM melantik beliau. "It doesn't matter whether the cat is black or white", kata Deng Xiaoping, "but it's a good cat as long as it can catches mice".

Masih awal untuk menilai prestasi  KJ. Memang beliau petah berkata-kata, berdebat dan menyanggah kata-kata demi kata-kata dari musuh BN seperti Rafizi Ramli, Nurul Izzah, Nik Nazmi bahkan Anwar sendiri. Namun seperti kebanyakkan hukum am(general rule), orang yang pandai bercakap selalunya tidak pandai buat kerja. 

Kita nantikan 'buah tangan' KJ untuk peminatnya.(Which is I am not his fan anyway).

Namun pengaruhnya di kalangan generasi muda memang tidak dapat dinafikan. Seperti yang saya tulis semalam, orang Melayu ini mudah impress dengan hal-hal kosmetik, luaran, superficial. Tidak penting bagi mereka melihat lebih dari sekadar penampilan dan percakapan. Justeru itu maka ramai 'oostad' celebrity muncul dan mendapat peminat. Kita Melayu sangat mudah terperangkap dengan penciptaan 'cult'.

Hanya sesuatu yang membimbangkan saya. Sesetengah dari Pemuda yang sangat seronok KJ menjadi Menteri Belia dan Sukan sudah tentu mengharapakan sesuatu. Saya pernah menjadi Ketua Penerangan Pemuda dan saya tahu apa yang Pemuda inginkan.

Dari kacamata Pemuda era ini, perlantikan seseorang ke sesuatu jawatan hanya membawa satu makna - "Apa yang aku dapat?" Saya percaya kali ini juga tidak terkecuali.

Seringkali saya dengar ayat: "macam mana nak buat kerja, kalau duit tak ada" dikalangan Pemuda. Mungkin saya terlalu idealist tetapi ini sebenarnya punca mengapa orang meluat dengan UMNO. Di sini juga Pemuda berbeza dengan AMK atau Pemuda PAS. Mereka berlandaskan pejuangan. Pemuda UMNO berlandaskan kebendaan.

Saya terpaksa berterus terang kerana ini kenyataan hari ini. Majority pengundi atas pagar sudah bosan, muak dan jelak dengan sikap Pemuda khasnya atau pembesar UMNO lain amnya dengan menayang kereta besar, mebawa gerombalan pengikut hingga mereka kelihatan elit dan sukar didekati. 

Sebagaimana saya menolak politik wang dalam UMNO, begitu saya menolak pemberian 'imbuhan' kepada pengikut untuk mengekalkan kuasa. Ini sebenarnya cabaran KJ.

Kita tahu beliau yang asalnya persona nan grata tiba-tiba muncul dalam pentas politiik Malaysia, bukan sebenarnya berbekalkan kehebatan akademiknya, tetapi kerana kedudukan sebagai menantu PM, secara tidak langsung mempunyai kelebihan mengumpul kekayaan dan akhirnya membeli undi. Legacy Tingkat Empatnya masih menghantui UMNO

Selepas beliau dipinggir, satu period yang saya panggil 'political exile' itu orang melupai siapa KJ sebelum ini. Di situ beliau menunjukkan bakatnya dalam memenangi hati golongan belia dengan kononnya 'berani', outspoken dan pandai berdebat.

Mengapa masa silamnya itu penting?

Ini kerana sebagai seseorang yang memegang jawatan Menteri, beliau mempunyai peruntukan, dan jika masih mengamalkan 'imbuhan' kepada pengikut maka UMNO akan gagal keluar dari persepsi parti rasuah. Cabaran KJ adalah mentarbiah Pemuda bahawa segala titik peluh yang dicurahkan kepada parti adalah pejuangan memertabatkan bangsa Melayu.

Persepsi yang ada sekarang ini dikalangan ahli UMNO biasa adalah, golongan elit pembesar UMNO yang memegang jawatan; menggunakan parti keramat UMNO sebagai parti memartabatkan Melayu untuk mengkayakan pengikut, diri sendiri dan kaum keluarga. Dengan ringkas, beberapa orang memegang jawatan sebagai minority yang elit menggunakan berjuta-juta ahli biasa UMNO ini untuk kepentingan peribadi.

Politik wang perlu dihapuskan dari peringkat cawangan, bahagian hingga UMNO Malaysia. Jika Pemuda gagal melakukan, maka kita boleh ramal bakal pemimpin dari UMNO yang perlu kita dukungi. Ini bererti berakhirlah riwayat parti keramat ini. Ini juga punca ramai pengundi meluat dengan UMNO

UMNO is indispensable. But not its leaders. Hence Churchill's maxim "I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat" shall prevailed. 

Keringat dan darah nenek moyang kita, untuk kita dan di mana keringat dan darah kita untuk anak cucu kita?





Thursday, May 16, 2013

Oh Melayu, senangnya nak tipu kau.

Saya tak tau apa masalah orang kita. Kebanyakkan orang kita ni sebenarnya naive, dan baik. Mungkin ayat yang tepat dalam bahasa Inggeris: "gullible". Karl Marx menganggap 'gullibility' adalah vice yang dia maafkan. Kesian.

Jika dulu ada pemuzik tiba-tiba berserban dan berjubah, dia tak semena-mena boleh jadi 'oostad' dengan menukar penampilannya. Kata-kata oostad itu berhamburan di wall-wal Facebook, tanpa mengira logiknya. Macam contoh, "Dalam Islam sambut hari ibu tiap-tiap hari, bukan sehari setahun."

Dengan meletak gambar oostad akan-akan muka Arab itu, maka kata-kata itu sekelip mata menjadi 'mutiara kata'. Logiknya, bukan dalam Islam saja, malah Kristian, Buddha, Shinto, Judaism, Zoroaster, hatta atheist boleh menyayangi ibunya tiap-tiap hari.

Kita juga mudah melupakan kesalahan seseorang yang hampir memusnahkan negara kerana kerakusannya. Orang Melayu masih tidak belajar. Bagi dia peluang, dia muda lagi, dia idola generasi Y, bla bla bla bla..... 

Melayu mudah lupa, kata Tun Mahathir, tetapi kerana itu mungkin beliau boleh memerintah hingga 22 tahun. Bagi saya Melayu hanya gullible. Mereka tak percaya adanya ancaman dari luar kelompok Melayu kerana kununnya mereka benci perkauman. Oostad PAS kata tak de racism dalam parti satu lagi, golongan pak turut pun percaya. 

Seperti kata motto Karl Marx: 'De omnibus dubitandum'.*

Semangat itu orang Melayu patut tanamkan. Mereka perlu faham pemimpin itu datang dan pergi, dan mengidolakan sesuatu figure hanya lambang dari rasa kerendahan diri mereka.






*"You must have doubts about everything"






Monday, May 13, 2013

Tawaran KJ.

Ketua Pemuda UMNO Malaysia menawarkan diri untuk membantu PM dalam Kabinet. Ini satu tawaran yang aneh, kerana selalunya jawatan kabinet dilobi secara senyap. KJ sendiri menyatakan bahawa dia secara budiman(gentleman) tidak suka melobi dari belakang.

'Menawarkan diri' adalah satu statement atau kenyataan yang popular pada tahun 93. Ianya dimulakan oleh Anwar Ibrahim ketika melawan Tun Ghapar sebagai Timbalan Presiden UMNO. "Saya, Anwar bin Ibrahim, menawarkan diri saya untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO......", kemudian ayat 'menawarkan diri' menjadi ikutan dalam pertandingan Naib Ketua, Ketua Pemuda dan Ketua Wanita. 

Monkeys see, monkeys do.

Adakah KJ merupakan neo-Anwarisme dalam UMNO? Kedua-duanya bijak berpidato, pandai memainkan sentimen dan popular dikalangan golongan muda bagi generasinya. Kedua-duanya suka berdolak dalik, dan saya percaya kedua-duanya menganggap 'power itself is a virtue.'

Anwar mengumumkan akan bersara dari politik seandainya PR kalah dalam PRU ke 13. KJ juga pernah mengumumkan tidak akan bertanding di kerusi Rembau. Kedua-duanya melupakan janji, dan terus berbuat sebaliknya.

Bagi saya, walaupun KJ menang dengan majoriti yang besar di Rembau, ia bukan satu pertanda atau indicator bahawa rakyat Malaysia mahu beliau mewakili mereka di Kabinet. Sebagai seorang Ketua Pemuda dalam PRU ke 13, KJ tidak bertindak sebagai Ketua Pemuda UMNO, beliau hanya bertindak sebagai Ahli Parlimen biasa cuba mempertahankan kerusi Rembau. Itu saja.

Bukan rahsia umum, BN kalah rata-rata disaluran 4 dan 5 dimana saluran pengundi muda. Bagaimana beliau dikatakan berjaya 'captured the imagination of the youngs' apabila golongan muda tidak endorse BN. 

Dan sebagai Ketua Pemuda, beliau gagal mewujudkan wave golongan muda dari segi psychology warfare. Jentera Pemuda tidak nampak menonjol dimana-mana pun, kecuali gerombolan bermotor yang kadang-kadang boleh backfire kerana menganggu anak-anak pengundi tidur.

"Bagai enau dalam belukar",kata perpatah, "melepaskan pucuk masing-masing". Begitulah gambaran keadaan UMNO ketika itu, semua ingin menang ditempat sendiri sahaja.

Kita masih merasakan pencaturan yang salah dari bahana Tingkat 4 dahulu. Apabila PM tidak berani membersihkan UMNO dari virus-virus sebegini, kita boleh lihat kesannya pada PRU ke 13. Semua kita tahu dari mana punca kekayaan KJ. Beliau bermula hanya sebagai Pegawai Khas kepada PM(kemudian bapa mertuanya)

Cukup-cukuplah mencipta monster dalam UMNO. Tidak mahu lagi Shahrizat Jalil, Nor Yaacob dan Anwar wannabe. Saya sebagai ahli UMNO menyayangi UMNO lebih dari mana-mana pemimpin, walaupun PM. Pemimpin datang dan pergi. UMNO remains as a mainstay of the Malay struggles.

That's the sole reason why I still supporting UMNO. Perhaps, the one and the only reason.