Followers

Wednesday, October 16, 2013

Mukhriz mesti dibunuh!

Beberapa hari lepas saya menulis UMNO kekurangan pemimpin pelapis yang cerdik. Sebenarnya, sebab utama lebih mendasar - orang-orang cerdik kebanyakkannya telah 'dibunuh' di peringkat cawangan dan bahagian. Warlord UMNO tak suka orang-orang sebegini.

Di peringkat atasan, segelintir pemimpin yang cerdik - atau kelihatan cerdik  macam Anwar satu ketika dulu - akan berusaha menghapuskan saingan yang juga cerdik.

Pembunuhan orang cerdik dalam Sejarah Melayu sering dikaitkan dengan Hang Nadim, yang mencadangkan kepada Raja Singapura untuk menggunakan batang pisang lebih berkesan dari menggunakan betis untuk melawan todak. 

Apa punya penasihat Raja, itu pun tak boleh fikir, tunggu Hang Nadim memberi cadangan baru nampak penyelesaian.

Membaca Romance of Three Kingdoms; saya dapati Liu Bei, Cao Cao dan Sun Quan bukan hanya recruit seorang orang cerdik, tapi ramai di bawah payroll mereka. Gengkhis Khan, walaupun barbarian tetapi sangat berhati-hati mengarahkan tenteranya jangan membunuh orang-orang cerdik untuk digunakan dalam empirenya.

Tapi dalam dunia Melayu, hanya seorang cerdik dibenarkan hidup. Jika Hang Nadim tidak dibunuh agaknya, dia akan membunuh orang cerdik lain. Raja, macam biasa, hanya akan dengar nasihat consultant sahaja.

Setelah diterima sebagai orang 'cerdik' dalam dunia Melayu, dari prototype Melayu 'cerdik, liberal dan progesif' insan itu akan memulakan cult dengan legion of fans nya. Proses ini telah dilaksanakan dengan jayanya oleh Anwar bin Ibrahim, cuma package yang diterima ketika itu adalah 'Islamik, moderate dan lantang." Penjenamaan boleh berubah ikut zaman. 

Buat masa ini, 'liberal dan progesif' mendapat tepuk tangan yang kuat kononnya dari akar umbi. Lagi sekali kasihan UMNO.

Justeru itu Mukhriz perlu dibunuh. Ini kerana beliau bukan sahaja memiliki segala seperti kecerdikan, nama besar bapanya dan juga keberanian (beliau berani bertanding dikerusi yang tidak pernah dimenangi BN sejak dulu lagi) namun Mukhriz seorang yang down to earth dan humble.

Seperti bapanya, beliau memilih jalan sukar. Bapanya tidak membenarkan beliau terlibat dalam politik ketika bapanya berkuasa. Ini kesilapan Tun Mahathir kerana budaya UMNO hanya mengenang jasa pemimpin 'sekarang'; yang masih boleh memberi contract dan perks.

Beliau menunjukkan keberanian apabila berani melawan arus dan 'budaya yesman' UMNO apabila menghantar surat kepada Tun Abdullah selepas PRU ke 12. Saya percaya Mukhriz tidak cuba mencari popularity dengan hanya menjadi populist. He does the right things, even it may effects his political career.

Seperti bapanya, saya percaya Mukhriz ingin pengikut nampak kerjanya, bukan popularitynya. Proses ini lambat, dan mungkin tidak diterima dalam budaya UMNO yang mudah kagum dengan insan seperti Anwar Ibrahim.

Proses pembunuhan Mukhriz sedang bermula. Antara yang melancarkan serangan adalah tidak lain tidak bukan ibu Ketua Pemuda UMNO sendiri, Datuk Rahmah Abdul Hamid. Beliau berkata melalui NST:



"Veteran Datuk Rahmah Abdul Hamid, 81, has found “experience” an important factor to consider when choosing the right candidate.

“Anybody looking to be elected into office should have served the party, starting out at the lower ranks,” she said, while voicing her disappointment at the entrance of Kedah Menteri Besar Datuk Mukhriz Mahathir into the vice-presidency race.

“While I have nothing against him, I feel that Mukhriz has been pushed far too quickly up the ranks. He has not even served as division leader yet.

“Umno works religiously from ground to the top and if you have not spent time building the party or being a coolie, then you will not understand the sentiments of party members.”

She said Mukhriz should instead spend his time focusing on Kedah and get accepted by the people there first."



Tidak sukar meneka bukan? NST melalui Regina Lee menemuramah seorang 'veteran' yang personan non grata. Bukan seorang Ketua Bahagian, Ketua Wanita atau apa-apa jawatan. Kebetulan anaknya Ketua Pemuda UMNO Malaysia saja.

Penghapusan waris Tun Mahathir perlu dilakukan, dan amat disenangi oleh Regina Lee; Setiausaha Akhbar pro DAP. Tun di label sebagai ultra Malay semasa hayat politiknya. Benih ultra itu perlu dibunuh, diliberalkan dan dinamakan semula sebagai 'conservative'. 


Baca juga Bigdot di sini, Jebat Must Die di sini dan Another Brick in the Wall di sini







Monday, October 14, 2013

Mendambakan Pemimpin Cerdik - Kesihan UMNO.

Kasihan UMNO.

Pernah berbual dengan seseorang tentang blog seorang rakan yang banyak fakta dah hujah. Menurutnya orang UMNO tak suka baca blog semacam itu. Saya cuba menyanggah dan mengata mungkin golongan intelek dalam UMNO akan nampak sesetengah logic dari blog itu.

Soalan rakan saya: "Adakah orang intelek dalam UMNO?"

Kasihan UMNO.

Kemudian dalam babak lain saya berbincang dengan seorang wartawan tentang masa depan UMNO. Boleh kah UMNO terus relevan pada masa akand datang? Jawab rakan wartawan saya: boleh jika ramai tokoh seperti KJ diwujudkan.

Saya terkejut dan beliau faham mengapa saya terkejut membetulkan kenyataannya. "Maksud saya orang cerdik macam KJ". Lalu saya memahami. Dia juga mungkim kurang selesa dengan KJ, tapi menyanjungi kebolehan retorik KJ yang nampak intelek. He was talking abou KJ's  head, certainly not KJ's heart.

Dalam kata lain, UMNO ketandusan pemimpin pelapis yang boleh dibanggakan dengan kebolehan seperti KJ. KJ sudah menjadi satu proto type, a rare species in UMNO. Berakhir sudah era kegagahan Pemuda UMNO seperti zaman Dato Suhaimi, Harun Idris, Anwar, Rahim Thamby Chik yang mana persaingan menjadi KP sengit kerana lambakan tokoh.

UMNO cuma ada KJ sahaja.

Kasihan UMNO.

Secara rasional, beberapa tokoh seperti wartawan yang tidak suka KJ zaman tingkat 4 semasa Pak Lah menjadi PM mula merasakan KJ adalah tokoh masa depan. Mula-mula saya berasa hairan mereka boleh berubah dengan cepat. 

KJ masih lagi KJ, cuma kali ini mempunyai kuasa sendiri tidak dinaungi Pak Mentua terkenalnya. Akhirnya saya mendapat kesimpulan kerana tidak ada lahir lagi tokoh intelektual dan self-appointed progesif leader dalam UMNO seperti KJ menyebabkan beliau dipandang tinggi. 

Kes klasik dalam dunia orang buta, si celik sebelah mata adalah raja.

Kasihan UMNO.

Dan saya amat percaya KJ akan memastikan tidak akan lahir lagi tokoh sepertinya. Ingat motto Augustus Caesar: "Cannot be too many caesars'.

Setelah mengalahkan regu Mark Anthony dan Cleopatra dalam Naval Battle of Actium, Augustus membunuh anak Cleopatra dengan Julius Ceasar yang bernama Caesarion. Sebaliknya, Augustus membenarkan empat anak Mark Anthony dengan Cleoptara hidup. Bila ditanya, beliau memberi jawapan:

"Cannot be too many caesars". Tidak boleh ada ramai persaingan. Nothing personal. Strictly business.

Mukhriz pasti akan dibunuh.

Kasihan UMNO.






Saturday, October 12, 2013

Usaha Terakhir Menyelamatkan UMNO.

Hari ini pengundian sayap Wanita, Pemuda dan Puteri. Masa depan UMNO ditentukan hari ini.

Message yang disampaikan oleh pengundi pada PRU ke 13 sangat jelas. Pengundi tanpa mengira bangsa tidak mahu pemimpin rasuah dan menggunakan jawatan untuk menjadi kaya. Benar, Melayu masih mengundi BN, tetapi itu kerana mereka masih mempunyai sentimen meragui DAP.

Jika UMNO masih tidak berubah, masa depan UMNO akan hancur tidak lama lagi. Menarik apabila membaca entry Helen Ang dalam tajukKJ menang. Tahniah bagi DAP, takziah bagi UMNO. Saya suka apabila Helen sebagai seorang Cina memberi contoh betapa bijak kaum Cina mencatur hingga permainan mereka sukar dibaca.

Dalam 36 Stratagems, mereka menggunakan apa yang dipanggil 'turns the host into the guest'. Maknanya, jika ingin mengambil alih satu-satu organisasi, gunakan orang dalam. Jika mahu melemahkan sesuatu organisasi yang besar seperti UMNO, amat berkesan jika menggunakan orang dalam, jadikan mereka hingga boleh memegang kuasa.

Saya teringat seorang pemimpin UMNO yang ingin mengubah DNA Pemuda UMNO, tidak mahu menjadi right wing lagi, tetapi 'centrist'. Jika beliau berjaya menjadi Presiden UMNO, maka DNA UMNO akan diubah. 

Liberal kata sesetengah puak hanya untuk mengelabui mata golongan yang perasan mereka 'comtemporary'. Hakikatnya, agenda DAP untuk mengurangkan 'keMelayuan' UMNO sudah bermula. Regina Lee sudah berjaya di bawa masuk ke dalam kota Troy.

UMNO sedang menunggu kehancuran jika ini tidak dibaiki.

Selamat bersidang.

Tuesday, October 1, 2013

Apa Itu Liberal Kepada Golongan Liberal UMNO?

Apakah liberal kepada golongan liberal dalam UMNO?

Adakah liberal itu hanya bermakna membenarkan kaum lain menginjak-injak hak Melayu? Tidak kedengaran lagi di mana-mana kepimpinan UMNO bertempik soal hak Melayu. UMNO perlu liberal, kononnya. UMNO perlu hapuskan ISA, hapuskan tongkat, tak akan memperjuangkan hak-hak istimewa orang Melayu, perlu mengalah, jaga hati 'kaum lain', bla bla bla.......

Mari kita check dalam kamus apa makna sebenar liberal:

1. Cambridge Dictionary Online:

liberal :  respecting and allowing many different types of beliefs or behaviours.

2. Merriam-Webster


liberal - believing that goverment should be active in supporting social and political change


Pembaca boleh lihat makna liberal ini. Bukanlah sebenarnya tidak elok sangat. Secara asas ianya membenarkan perbezaan pendapat dan hak individu untuk mempunyai pendapat berlainan dengan mainstream.

Tapi dalam UMNO makna liberal ini lain. Untuk popular, seorang yang liberal tidak sanggup lagi jadi sayap parti yang lantang bercakap soal kepentingan bangsa kerana takut dilabel rasis. PM yang liberal sanggup mengenepikan local talents apa lagi Melayu dan membuka 'empang' untuk bukan Melayu, malah orang asing terutama Mat Salleh kerana di takut dituduh perkauman.

Seorang pemimpin UMNO liberal akan mejauhi isu-isu asas Melayu, seperti hala tuju bangsa itu dan kedaulatan bahasa Melayu. Makna untuk menjadi liberal bagi pemimpin UMNO adalah untuk menjadi popular dikalangan pembangkang.

 Kononnya mereka berfikiran terbuka dan boleh menerima perbezaan pendapat walaupun berlainan parti.

Lain pula halnya dalam UMNO. Dalam UMNO sendiri Presiden parti ingin kekalkan 'stauts quo'. Dan 'status quo' ini adalah group yang menyokongnya. Naib Presiden yang ada, Ketua Pemuda yang ada dan Ketua Wanita yang ada merupakan orang-orang Presiden. 

Selain dari mereka ini, ahli UMNO lain bukan orang-orang Presiden. Jadi inilah liberalism dalam UMNO. Saya lebih suka panggil ini: feudalism.


Baca entry terbaru OSTB di sini.

Dan liberalism dalam UMNO lebih mudah difahami jika dikaitkan dengan sikap sesumpah atau chameleon. Apabila sudah comfirm percalonan ditutup, dan Presiden tidak ditandingi baru arahan 'status quo' dikeluarkan.


Nak jadi diktator pun penakut?



Friday, September 27, 2013

Triumvirate Naib Presiden.

Dalam isu calon-calon Naib Presiden, ada kedengaran desas desus Presiden yang menang tanpa bertanding mahukan 'status quo' iaitu mengekalkan naib yang sedia ada. Presiden yang yang liberal sebagai PM Malaysia, yang mahu mentransformasikan Malaysia, juga meliberalkan UMNO  bagaikan gagal bertindak liberal dalam isu memilih naibnya?

DS Najib sangat bertuah walaupun tidak cemerlang dalam PRU ke 13 dahulu, tidak ada pencabar kerusi Presidennya. Mungkin semangat juang UMNO seperti yang ditunjukkan oleh Sulaiman Palestin dahulu sudah makin luntur, lantas menjadikan UMNO sebuah parti 'yes Mr President'. Mengejutkan semua pihak, bahkan Ku Li sendiri menolak untuk bertanding kerusi Presiden pada kali ini.

DS Najib seorang yang bertuah dalam careernya. Beliau tidak pernah bertempur sepanjang kerjayanya. Tapi perpatah Rom mengatakan: "Fortune favours the brave." Dan seperti kata orang putih juga; "Don't push your luck." Kita tidak tahu bila 'luck' akan meninggalkan kita.

Jika benar Presiden bagaikan endorsed naib yang menyandang jawatan, ini bermakna agenda transformasi untuk meremajakan UMNO dan menjadikan UMNO parti demokratik hanyalah slogan. Tidak ada kesungguhan. Tidak ada political will. UMNO kelihatan demokratik, tapi mengamalkan kuku besi bersalut baldu.

Triumvirate ini adalah gabungan Zahid-Shafie -Hisham. Ini juga yang dipanggil status quo. Mungkin bagi Hishamudin Tun Husin ini dipanggil 'birth right'.

Walaupun tidak ada gabungan rasmi seperti 'Team Wawasan' tahun 1993, saya percaya gabungan ini adalah sebenarnya wujud. Jika benar Presiden mahukan mereka ini kekal, adakah ini bermakna sesiapa bukan dari kalangan tiga penyandang ini bukan dari group orang-orang Presiden? Presiden yang menang tanpa bertanding juga memerlukan gabungan? 

Untuk apa?