Followers

Wednesday, March 18, 2009

Khairy Jamaludin dan 'Lord of the Flies.'


Ada sebuah movie yang bernama 'Lord of the Flies.' Kisahnya tentang sekumpulan pengakap yang kapalterbang mereka terhempas di sebuah pulau. Kebetulan, semua orang dewasa terbunuh.

Sepanjang perjalanan cerita itu, kumpulan kanak-kanak sekitar 12 tahun ini terpaksa survive tanpa bantuan orang dewasa. Mereka terbahagi kepada dua parti: yang satu ingin tinggal ditinggal di tepi pantai agar senang pasukan penyelamat mencari. Satu lagi ingin meneroka hutan kerana mereka terpaksa mencari makanan di hutan.

Yang tinggal dipantai adalah golongan yang berdisiplin dan baik. Yang masuk ke dalam hutan pemberontak dan agak ganas. Lama-kelamaan, ramai yang menyeberang ke parti yang meneroka hutan kerana tuntutan keperluan.

Golongan yang menunggu dipantai makin berkurangan. Diringkaskan cerita, puak yang meneroka hutan berkembang menjadi 'powerful tribe' dengan 'rules and order' mereka sendiri. Mereka menjadi puak yang dominan.

Akhirnya, puak pantai hanya tinggal seorang sahaja; ada pengikutnya melompat parti, ada yang mati dan berbagai. Ketua puak hutan akhirnya membuat keputusan, kerana kurang bekalan makanan dalam hutan(babi sudah hampir pupus) mereka memburu rakan mereka sendiri untuk dijadikan makanan.

Oleh kerana hanya tinggal seorang sahaja yang bukan dari puaknya, mereka memburu bekas ketua puak pantai. Budak itu hanya diselamatkan dengan kedatangan pasukan penyelamat yang terkejut melihat seorang budak di buru oleh rakan-rakan sebayanya.

Di Malaysia, budak-budak Tingkat Empat adalah seperti dalam cerita 'Lord of the Flies.' Sejak Dato Sri Abdullah menjadi PM, Khairy Jamaluddin merupakan kanak-kanak dalam Lord of the Flies yang bercita-cita tinggi hendak menguasai pulau.

Beliau menggunakan apa sumber yang ada, malah tanpa segan silu mengakui menggunakan 'sanction' bapa mentuanya untuk mempromosikan agenda politiknya. Dari hal politik hingga ke halal hub dan bolasepak, Khairy Jamaludin seperti Anwar Ibrahim satu ketika dulu, menjadi insan kamil lagi mutakammil.

Tidak keterlaluan jika dikatakan, populariti Dato Sri Abdullah sendiri merundum kerana rakyat tahu, dibelakang kebanyakkan polisi - jika tidak semua - adanya pengaruh Khairy Jamaludin. Beliau merupakan Rasputin kepada Pak Lah.

Dalam usaha murni Lembaga Disiplin UMNO, benarkan ianya bebas dari sebarang pengaruh termasuk pengaruh Presiden Parti. Seperti yang dikatakan oleh Kadir Jasin, sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh juga ke tanah.

Menurut kata beliau lagi, nasib tupai yang jatuh ini tak sama. Ada yang jatuh tanah keras dan tidak boleh bangun. Ada yang jatuh atas rumput permaidani malah lebih santai lagi.

Persoalannya, kita sayangkan UMNO atau individu? Adakah tindakan menghukum 'big name' dalam parti ini hanya seperti kata perpatah Cina: "Killed chicken to scare the monkey."

Imej UMNO sudah rosak dek budak-budak "Lord of the Files" ini. Beliau yang berhajat memimpin Pemuda UMNO Malaysia merupakan 'liability' dan bukan asset kepada UMNO. Majoriti rakyat sudah jelak dengan beliau, tapi sayangnya, majoriti rakyat bukan penentu karier beliau pada 24 Mac nanti.

Para perwakilan, salah tetap salah walaupun boleh bertanding.

2 comments:

Apache said...

BETUL SEKALI

Juan said...

i remember this movie!!! ada persamaan......