Followers

Tuesday, November 2, 2010

Chua Soi Lek Sebagai Pemantau Syllibus Sejarah.

Chua Soi Lek bersama beberapa jawatankuasa MCA melantik diri mereka sebagai pemantau syllibus sejarah yang akan diwajibkan. Ini kenyataan rasmi beliau yang dipetik dari blogsnya:

IPOH: The MCA has set up a committee to monitor the contents of the History (Sejarah) syllabus taught in schools following the Government’s plan to make it a compulsory subject in 2013.
Party president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek said the purpose of the committee was to ensure that the contents of History books were reflective of actual events.
“We will look at the contents and see where it has not been accurately interpreted or recorded.
“We want to see how History books are presented and later give our feedback to the Education Ministry,” he told reporters here after opening the 83rd anniversary celebrations of the Perak Chinese Assembly Hall here on Saturday night.
Dr Chua said that MCA central committee member Loh Seng Kok, who is also publicity bureau deputy chairman, had been appointed to lead the committee.
“History should be a record of all factual things.
“It should not be politicised or slanted for any political or racial reason.
“It should be an actual record of events that unfolded in the country,” Dr Chua said.
History, he added, should not be only about remembering dates.
“It should be more challenging in the sense that it should teach children the significance of an event.
“For example, what is the significance of Merdeka to all the races?
“Why should we have Malay-sia, rather than remembering when it was formed?” he explai-ned.
Asked if he felt present History books reflected all this, Dr Chua said: “I won’t say it doesn’t reflect this.
“We have gone through the present History book and we have even debated on it.
“It seems to give a lot of predominance to one particular race and neglected in passing on the role played by other races.”
THE STAR (Monday November 1, 2010)
Saya menyambut baik tindakan Chua Soi Lek ini. Tetapi sejarah merupakan kebenaran, dan kebenaran selalunya pahit. Ahli politik Cina yang sering sensitif apabila dikatakan keturunan pendatang. Benar mereka bukan pendatang lagi, tetapi nenek moyang mereka masih pendatang. Ini semua akan ditulis sejujur-jujurnya. Harap mereka tidak akan menganggap ini rasis dan minta kementerian Pelajaran mengubahnya nanti.
Seorang sahabat, Khairul Mohd Kasim menulis dalam status di facebook begini:

US- setiap rakyatnya tahu tentang kisah Civil WAR mereka, tiada yg disembunyikan. Mereka tahu asal usul dan latar belakang kedatangan mereka di Benua Amerika..kisah2 peperangan antara Red Indian..kisah2
penghambaan kulit hitam. Tiada yg disembunyika... di Malaysia? MCA / DAP tak mau terima hakikat yg tok nek depa d...tg dgn tongkang.

 

Sejarah perlu dipandang objektif dan bukan medan propaganda untuk meng 'legitimate'kan tuntutan sesuatu kaum. 13 May 1969 dan segala kejelekannya perlu diajar sejujur-jujurnya. Sosial kontrak yang mana sebab muasabab mengapa Tunku sanggup menerima 1 juta warga asing yang bukan warganegara British dan negeri-negeri dengan konsep jus soli mesti diterangkan dengan jujur.

Jangan pula nanti Chua Soi Lek dan jawatankuasa pemantau mereka ini bertukar dari pemantau kepada pendesak perangka syllibus agar mengubah fakta sejarah 'demi perpaduan kaum'.

Seperti yang saya kata, sejarah mesti ditulis sejujur-jujurnya.

 

 

 


 

6 comments:

Menyegar said...

CSL patut di lantik jadi pelakon utama Blue film aje tak layak jadi pemantau syilibus sejarahnya.

Anonymous said...

CSL ni takut nanti ada dlm syilibus tu pasai dia buat wayang blue kat Hotel. This is fact ma........
Satu chapter pasai blue.. kesah Vijidran, Anuwar and Soi Lek, hu muhibah ni. Yang ni semua ada bukti atau mahkamah kata dia percaya ada kejadian dan ada pulak yang mengaku, sayalah orangnya dlm VCD tu. Kalau tak masuk dlm syilibus CSL mesti bising, Kementerian cuba nak menyembunyikan fakta sejarah kata nya....

BaitiBadarudin said...

Menteri Pendidikan harus tegas dengan catatan sejarah yang berdasarkan rujukan yang sahih, bukan untuk mengambil hati atau tunduk kepada desakan pelobi.

Jack Freeman. said...

csl nk halang kua fakta pendatang tu ke? heh~

Anonymous said...

baguslah dia pantau, sebab dia lihat subjek itu berjalan baik atau tidak. Dia sanggup jadi guru besar pelawat atau nazir hihihi

Anonymous said...

Sorang lagi kerajaan patut masukan senarai pelawat iaitu WZWH. Dia perlu melawat takut sejarah bendahara tidak diajar kah..kah...kah..