Followers

Friday, May 1, 2009

Semperna Hari Pekerja

'History of all hitherto of every existing society, is history of class struggles."

Karl Marx dan Frederich Engel menulis kata-kata berkenaan dalam 'Manifesto of Communism'. Masa kini, communism atau komunisme merupakan dinosour yang sudah pupus. Kepupusannya bermula apabila Tembok Berlin atau istilah Churchillian 'The Iron Curtain' telah roboh.

Lahir pada 1917 apabila Revolusi Bolshevik berjaya mengkomuniskan Rusia dan menyebarkan fahaman Marxis hingga terbentuk Kesatuan Soviet dan mana-mana negara yang menyokong fahaman komunis seperti China dan Cuba.

Komunisme tenat pada tahun 1987 bila Tembok Berlin diruntuhkan. Mati secara rasmi pada tahun 1991 apabila Kesatuan Soviet berpecah dan Mikhail Gorbachev meletak jawatan sebagai Presiden Soviet pada 25 December 1991.

Gorbachev sendiri yang menggali lubang kuburnya bila memperkenalkan dasar terbuka seperti 'Glasnot' dan 'Perestroika'.

Sebelum ini, dan selepas Perang Dunia Kedua, adalah era yang dipanggil Perang Dingin atau Cold War antara negara Kapitalisme dan Komunisme.

Sejak bermulanya Revolusi Industri pada tahun 1800 di England, bangkitlah golongan pemodal yang menguasai ekonomi. Sebelum ini, kekayaan ditentukan oleh golongan bangsawan atau feudal seperti Russian Tsar, Raja-raja Eropah, Padishah Turki Usmaniyah, baron-baron, duke-duke bahkan Papacy.

Peranan golongan pemodal seperti banker-banker menjadi penting selepas Revolusi Industri. Ini kerana tanah bukan lagi komoditi yang penting tetapi market atau pasaran. Penjajahan Eropah seperti Perancis, British dan Belanda bertitiktolak dari golongan pemodal yang mencari pasaran dan bahan mentah di Asia Jauh.

Bukan kerajaan British tetapi Company yang menjajah India. Syarikat Hindia Belanda yang mencari kawasan baru di Kepulauan Melayu, kemudian kepentingan mereka bertembung dengan Inggeris dan membelah dunia Melayu dalam Perjanjian Inggeris-Belanda 1824.

Kaum pemodal menguasai kilang-kilang, menguasai lalulintas ke Asia dan akhirnya menguasai wilayah-wilayah Asia demi kepentingan kaum pemodal. Kaum pemodal ini kebanyakkan pemilik-pemilik bank seperti keluarga Rothschild.

Jika zaman feudal, jurang kelas hanya antara bangsawan feudal dan golongan bukan bangsawan seperti petani, peniaga dan nelayan, tetapi jurang kelas antara pemodal dan pekerja sangat jauh. Kerana hendak memaksimumkan untung, golongan pekerja diperas tenaga mereka, kebajikan mereka tidak dijaga, kerja lebih masa, cuti tiada dan lain-lain.

Jadi, jurang antara 'have' dan 'have not' terlalu besar. Satu pihak dilihat sebagai penindas dan satu pihak lagi merupakan yang ditindas.

Ini kurang menyenangkan sesetengah intelektual zaman itu. Karl Max, seorang yahudi German telah memikirkan perkara itu dan menulis buku 'Das Kapital' atau The Capital. Beliau telah menunjukkan kebobrokan sistem kapitalis yang mana pemaksimuman untung merupakan matlamat kaum pemodal.

Das Kapital menjadi kitab suci golongan sosialis. Lenin merupakan orang yang bertanggungjawab menterjemahkan kitab suci ini , merealisasikan dan berjaya menumbangkan sebuah kerajaan feudal(Rusia) dan menubuhkan kerajaan komunis yang pertama.

Diakhir-akhir kehidupannya, apabila ajarannya disalah tafsir, Karl Max sendiri mengatakan : "I am not a Marxis." Paradoks.

Bila runtuhnya komunisme, dan China sendiri membuat dasar buka pintu dizaman Deng Xioapeng kapitalis adalah satu-satunya anutan ekonomi masyarakat dunia. Cuba sendiri terpaksa menjadi separa-kapitalis jika tidak keseluruhannya.

Tamatnya Cold War, Amerika menjadi satu-satunya Super Power. Amerika merupakan lambang kejayaan kapitalis walaupun kita lihat di Amerika sendiri mempunyai ramai orang-orang gelandangan(homeless) dan peminta sedekah.

Maksudnya, segala-galanya hanya untung dan untung semata-mata. Bila gagalnya sistem sosialis, kebajikan golongan pekerja atau golongan bukan kelas pemodal bukan masalah mereka.

Sekarang muncul pula liberalisasi. Apabila munculnya internet, dan pelabur dari berbagai-bagai pelusuk dunia boleh memindahkan pelaburan mereka di negara dan rantau mana yang mereka suka dengan hanya menekan mouse, maka jurang 'have' dan 'have not' menjadi lebih besar.

Ini dipanggil 'Eletronic Herd.'

Dengan ringkasnya, kita sudah tidak mengenal lagi negara sosialis. Komunisme memang sudah berkubur dan saya rasa sosialisme juga akan berkubur. Sudah tiada siapa lagi akan memperjuangkan orang-orang yang tidak berupaya, susah dan tidak mampu. Dengan teknologi baru, kekejaman ekonomi cara baru juga telah muncul dan tiada intelektual seperti Karl Max lagi yang boleh menyediakan alternatifnya.

Electronic Herd ini juga akan menyerang mana-mana negara tanpa belas kasihan. Ini berlaku pada tahun 1997 apabila ekonomi rantau Asia mengalami kejatuhan apabila matawang mereka diserang oleh Electronic Herd, termasuklah Malaysia.

Oleh kerana itu, Malaysia telah menunjukkan mereka bersedia menjadi global player dengan membuang kepentingan bumiputera, kebebasan beragama(agama menjadi pegangan individu dan tidak kena mengena dengan kerajaan lagi), dan hak asasi untuk memenangi hati pelabur-pelabur ini.

Perpatah Rusia berkata: When money talks, the truth silent.

Selamat Hari Pekerja.

2 comments:

Apache said...

Islam itu tinggi dan tiada yang lebih tinggi daripadanya..

sri tribuana said...

Ha ha ha, Mr Apache, tanpa keraguan lagi Islam adalah segalanya