Followers

Tuesday, January 25, 2011

Khalid Gagal.

MB Selangor yang sering dilabelkan oleh blogger pro kerajaan sebagai Khalid Gagap gagal meminda perlembagaan Selangor untuk memberi kuasa kepada MB menentukan pegawai kerajaan manakala Sultan hanya endorse sahaja.

Saya makin pelik dengan ahli politik pasca Mahathir. Mereka bagaikan tiada otak. Sebelum hendak membuat usul berkenaan, Khalid tidak calculate peluang kemenangan; berapa ADUN yang memihak kepada mereka atau memihak kepada pembangkang. Tidak seperti Tun Mahathir yang terkenal 'plan evertything to the end', Khalid 'leave it to chance.' Dan hasilnya beliau gagal.

Khalid gagal meminda pelembagaan kerana gagal mendapat 2/3 majoriti. Hanya 34 ADUN menyokong, manakala 20 ADUN menentang. Kalau sudah tau kalah, jangan berjuang. Sekarang sudah nampak kedangkalan politik Khalid sebagai MB.

Sekurang-kurangnya dua blog menuntut beliau meletakkan jawatan apabila masterstroke Khalid  gagal, Zulkifli Nordin sebagai bekas rakan seperjuangannya dari PKR dan Big Dog Com.

Teringat saya satu kisah lucu seorang pemimpin menemui doktor ketika wabak lembu gila melanda negara. Apabila selesai doktor memeriksanya, doktor memberitahu: "Ada berita baik dan ada berita buruk, mana satu YAB mahu dengar?"

Jawab pemimpin berkenaan: "Berita baik dulu".

"YAB tidak kena jangkitan wabak lembu gila yang  menyerang otak." 

"Alhamdulillah", jawab pemimpin berkenaan. "Dan berita buruknya?"

"YAB TIDAK ADA OTAK!", kata doktor berkenaan.

2 comments:

Anonymous said...

HAHAHAHAHAHAHA KAHAHKAAHHKAAAHKAKAKAKAKAKAKH
LUCU SESANGAT MANUSIA BERNAMA KHALID GAGAP YG GAGAL INI......... HOHOHOHOHOHOOOOHOHOHOH

Wake UP! said...

Kalau ada otak, takkan lantik penasihat RM1?