Followers

Monday, January 21, 2013

PAS - Flip Flop.

Suka atau tidak, PAS perlu mengakui bahawa ianya sebuah parti. Dan apa matlamat sebuah parti politik dalam negara demokrasi? 

Kuasa.

PAS yang pernah menuduh UMNO tidak Islamik kerana bekerjasama dengan 'kafir' akhirnya terpaksa melakukan perkara yang sama. Mereka beri istilah Arab agar nampak Islamik: 'Tahaluf Siyasi'. Hakikatnya sama saja. Hanya permainan mantiq dan semantik.

Dan untuk memuaskan hati sekutu-sekutunya dalam Pakatan yang cenderung kepada secularism PAS juga menganjak lagi pintu golnya. Sudah tidak ada lagi negara Islam. Sudah menjadi negara kebajikan. Kalau dulu seorang ulama PAS siap beramanat orang Islam akan jadi kafir jika mengatakan 'ugama suku, politik suku', sekarang pemisahan itu amat ketara dalam PAS - demi kuasa.

Apabilah Khalifah Joseph menyatakan kalimah Allah patut digunakan dalam bible Melayu, PAS berpecah kepada dua kumpulan. Satu kumpulan yang pragmatik setuju demi meraih undi bukan Melayu. Ada kumpulan yang agak tradisional tidak setuju. 

Apabila kembali bersama sesama Melayu dan Islam, golongan seperti Nik Aziz dan Mat Sabu yang pada mulanya setuju kalimah Allah digunakan dalam bible Melayu menjadi tidak setuju. Sampai bila PAS akan menganjak dan menganjak pintu golnya?

Bishop yang pada mulanya gembira dan sudah tentu menghentam BN terperanjat dengan permainan flip flop PAS. Minyak dan air tidak akan bercampur.


When in Rome, PAS is Roman.

Begitu juga dengan isu hudud. PAS flip flop mulanya hudud adalah pejuangan mereka. Kemudian tiada hudud. Bila minta pendirian sebenar, hudud akan dilaksanakan selepas PRU.
Dan ramai penyokong bukan Melayu makin kurang senang dengan flip flop PAS. Patrick Teoh antaranya walaupun beliau agak keterlaluan menghina Quran dan orang Islam seluruhnya kerana marahkan PAS Kedah. 

Bagaimana kita ingin Pakatan memerintah jika soal asas sebegini mereka tidak mempunyai permuafakatan yang tuntas. Semua polisi ad hoc dan flip flop. Pintu gol sentiasa berubah dan setiap parti berusaha untuk outwit sekutunya yang lain.

Hanya PKR, seperti vulture, menunggu bangkai yang reput. PKR tidak mampu menyelesaikan perbezaan seperti ini. Pakatan hanya bersatu atas kebencian terhadap BN. Period.


Kata-kata mutiara dari Sang Khalifah.

No comments: