Followers

Tuesday, October 1, 2013

Apa Itu Liberal Kepada Golongan Liberal UMNO?

Apakah liberal kepada golongan liberal dalam UMNO?

Adakah liberal itu hanya bermakna membenarkan kaum lain menginjak-injak hak Melayu? Tidak kedengaran lagi di mana-mana kepimpinan UMNO bertempik soal hak Melayu. UMNO perlu liberal, kononnya. UMNO perlu hapuskan ISA, hapuskan tongkat, tak akan memperjuangkan hak-hak istimewa orang Melayu, perlu mengalah, jaga hati 'kaum lain', bla bla bla.......

Mari kita check dalam kamus apa makna sebenar liberal:

1. Cambridge Dictionary Online:

liberal :  respecting and allowing many different types of beliefs or behaviours.

2. Merriam-Webster


liberal - believing that goverment should be active in supporting social and political change


Pembaca boleh lihat makna liberal ini. Bukanlah sebenarnya tidak elok sangat. Secara asas ianya membenarkan perbezaan pendapat dan hak individu untuk mempunyai pendapat berlainan dengan mainstream.

Tapi dalam UMNO makna liberal ini lain. Untuk popular, seorang yang liberal tidak sanggup lagi jadi sayap parti yang lantang bercakap soal kepentingan bangsa kerana takut dilabel rasis. PM yang liberal sanggup mengenepikan local talents apa lagi Melayu dan membuka 'empang' untuk bukan Melayu, malah orang asing terutama Mat Salleh kerana di takut dituduh perkauman.

Seorang pemimpin UMNO liberal akan mejauhi isu-isu asas Melayu, seperti hala tuju bangsa itu dan kedaulatan bahasa Melayu. Makna untuk menjadi liberal bagi pemimpin UMNO adalah untuk menjadi popular dikalangan pembangkang.

 Kononnya mereka berfikiran terbuka dan boleh menerima perbezaan pendapat walaupun berlainan parti.

Lain pula halnya dalam UMNO. Dalam UMNO sendiri Presiden parti ingin kekalkan 'stauts quo'. Dan 'status quo' ini adalah group yang menyokongnya. Naib Presiden yang ada, Ketua Pemuda yang ada dan Ketua Wanita yang ada merupakan orang-orang Presiden. 

Selain dari mereka ini, ahli UMNO lain bukan orang-orang Presiden. Jadi inilah liberalism dalam UMNO. Saya lebih suka panggil ini: feudalism.


Baca entry terbaru OSTB di sini.

Dan liberalism dalam UMNO lebih mudah difahami jika dikaitkan dengan sikap sesumpah atau chameleon. Apabila sudah comfirm percalonan ditutup, dan Presiden tidak ditandingi baru arahan 'status quo' dikeluarkan.


Nak jadi diktator pun penakut?2 comments:

Anonymous said...

Kalau nak liberal mcm Najib, KJ dan yg sewaktu dgn mereka........maka wajar UMNO dilupuskan saja.
Apa ideologi UMNO? Apa falsafah perjuangan UMNO?
Jika UMNO tidak mahu menonjolkan kemelayuan seperti DAP,MCA dan Gerakan yg konsisten menonjolkan kecinaan mereka.....apa erti perjuangan UMNO.
Kenapa UMNO asyik diam sahaja bila dikatakan rasis oleh DAP,MCA dan Gerakan.......tanpa berani menuding kpd mereka dan mengatakan mereka sebenarnya yg rasis.
Kenapa Melayu asyik tunduk kpd mereka-mereka ini.
Kalau Najib dan KJ nak jadi org Malaysia........tidak lagi melayu......itu hak mereka tetapi UMNO hak org Melayu yg kasihkan Agama Bangsa Tanahair.

Anonymous said...

SYUKUR ALHAMDULILLAH dgn. mana-mana pencalonan pejuang Islam/Melayu yg. BERANI dan TULEN, seperti zaman Allahyarham-Allahyarham Pendekar Hang Tuah, Dato' Maharaja Lela, Dato’ Sagor, Datu Mohamed Salleh, Tun Abdul Razak, Tun Dr. Ismail, Tun Dr. Mahathir dsbnya!

Asal BUKAN satu lagi Melayu/Islam LIBERAL, yg. dahlah LEMBIK, lepas itu, cukup MEROSAKKAN perjuangan amat BERANI Islam/Melayu, terutamanya lawan MUSUH-MUSUH Islam/Melayu dari puak SYAITAN Kristian Zionis DAPBANGKAI/PKR [Zionisme adalah fahaman bertuhankan SYAITAN - jika perhatikan lambangnya dgn. amat teliti, lambang "star of david" hampir serupa dgn. lambang pengikut Syaitan/Satanisme - sebab itu mereka boleh membunuh Bumiputera Islam Palestin beramai-ramai (Genocide), sesuka hati, selepas MENJAJAH Palestin dgn. BUAS]!

Patutnya setiap pemimipin UMNO MUDA dari PUTERA/PUTERI UMNO, dihantaq bercuti di kpg-kpg., terutamanya golongan elit, termasuk di rumah panjang, sekurangnya seminggu, dan hidup betul-betul cara kpg (bukan dilayan spt. Tuan) - baru mereka bakal paham kesempitan hidup umat Islam/Melayu dan bumiputera lain yg. miskin, dan turun balik ke bumi, dari percutian elit di hotel lima bintang atau London/Paris dsbnya. Saya pernah melawat kpg-kpg, termasuk rumah panjang, air dari telaga bercacing pun, terpaksa mereka guna!

Golongan Melayu/Islam LIBERAL, yg. pikiaq mereka tu 'intelektual' (pala-hotak mereka - kalau makan SAMBAL BELACAN orang Melayu kampung, pasti TUMBANG 'intelektual' PENIPU mereka!) dah cukup MEROSAKKAN perjuangan amat BERANI Islam/Melayu, terutamanya lawan MUSUH-MUSUH Islam/Melayu dari puak Satanisme Kristian Zionis DAPSYAITAN/PKR!

Dan skrg. makin galak si PENGKHIANAT Islam/Melayu LIBERAL dlm. UMNO, nak menguasai UMNO! Golongan LIBERAL Islam/Melayu memang PENJAHANAM agama, bangsa dan negara. Kerana mereka sudah TAKSUB dgn "demokrasi/hak asasi" SAMPAH si Barat-Zionis! Kononnya falsafah dan undang-undang Barat-Zionis yang 'terbaik' (pala hotak si KAPIR SATANIS Barat-Zionis PENIPU ini!), di mana wang, kebebasan seks termasuk homoseksual/pelacuran/pornografi/kehamilan luar nikah-pengguguran anak (termasuk kanak-kanak), dadah, alkohol, perjudian dsbnya– yg. akan terus MENJAHANAMKan akhlak dan akidah umat Islam/Melayu!

Lihatlah Sweden yg. baru keluarkan undg-undg DAJAL di mana 'masturbation' (melancap) sah di tpt. awam, termasuk dlm. bas/taman/pantai dsbnya (lihat di http://www.huffingtonpost.com/2013/09/18/public-masturbation-legal-sweden_n_3949742.html ). Dan di Jerman pula, MEROGOL HAIWAN adalah sah dlm. undg-undg (di http://www.dailymail.co.uk/news/article-2352779/Bestiality-brothels-spreading-Germany-campaigner-claims-abusers-sex-animals-lifestyle-choice.html). Dan di UK pula, lihat lelaki tukar jantina ini, “pejuang hak asasi kesamaan” , yg. asyik berbasikal/berjln dsbnya, dgn. menayangkan bah. atas ‘wanita’nya (topless) - yg. sah dlm undg-undg Britian (di http://www.dailymail.co.uk/news/article-2437092/Privates-parade-Transsexual-topless-equality-activist-caused-big-bust-riding-bicycle-barbecuing-cutting-grass-half-naked.html)!

Maka, bakal kita jadi Bumiputera Islam MEREMPAT Palestin/Singapura, akibat PENJAJAHAN DAJAL si KAPIR BUAS!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Indigenous/Native/Aboriginal).